Fél szemére megvakult és részben lebénult Salman Rushdie

Egyik szemére megvakult és egyik karjára lebénult Salman Rushdie a brutális késeléses támadás után.

2022. október 23., 15:08

Szerző:

Egyik szemére megvakult, egyik karjára pedig lebénult Salman Rushdie író, akit két hónappal ezelőtt egy pódiumbeszélgetésen, nagy létszámú közönség előtt támadott meg késsel a New Jersey államban élő 24 éves Hadi Matar – írja a Guardian alapján az RTL.

Rushdie sérüléseinek mértéke eddig tisztázatlan volt, ügynöke, Andrew Wylie azonban a spanyol El País című lapnak adott interjújában kifejtette, hogy a támadás mennyire megváltoztatta az író életét.

Rushdie-t akkor szúrták meg, amikor augusztus 12-én a Chautauqua Institution színpadára lépett, hogy előadást tartson a művészi szabadságról.

„A sérülései mélyek voltak, az egyik szemére is elveszítette a látását” – mondta Wylie. „A támadó három súlyos sebet ejtett a nyakán. Az egyik keze mozgásképtelenné vált, mert a karjában lévő idegeket elvágták, és még körülbelül 15 seb van a mellkasán és a törzsén. Szóval brutális támadás volt” – tette hozzá.

Az ügynök nem árulta el, hogy Rushdie még mindig kórházban van-e, azt mondta, a legfontosabb, hogy az író életben maradjon – írja a portál.

(Kiemelt kép: Salman Rushdie 2012. november 16-án, a francia Canal+ csatorna forgatásán, Párizsban. Fotó: Kenzo Teibouillard / AFP)

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.