FBI: Nem ideológiai okokból lőtt Trumpra a merénylő

Már mindent megvizsgált az FBI, de nincs arra utaló jel, hogy Trumpot politikai ellenfelei akarták megölni.

2024. augusztus 29., 14:18

Szerző:

A Politico szerint az FBI még mindig nem tudja, miért lőttek rá Donald Trump republikánus elnökjelöltre. Másfél hónappal a merénylet után, és miután megvizsgálták az elkövető keresési előzményeit, az indítékra nem tudtak rájönni. Sikerült betekinteni a gondolkodásmódjába, de „sem baloldali, sem jobboldali” ideológiát nem látnak a tett mögött.

Az FBI rákeresett az elkövető Tomas Crookshoz kapcsolódó fiókból Trump kampányának menetrendjére és közelgő pennsylvaniai szerepléseire kerestek rá, majd 2024 áprilisától júliusáig Crooks mind Joe Biden, mind pedig Trump kampányeseménye keresett. Azt kiderítették, hogy július 6-án regisztrált Trump butleri gyűlésére, és olyanokra keresett, mint: „Milyen messze volt Oswald Kennedytől?”, „Honnan beszél Trump a Butler Farmon?”, „Butler Farm Show pódium”, illetve „Butler Farm Show fotók”.

Trump és Biden kampányeseményeire is rákeresett az interneten a merénylő

Crooks több, mint 60 internetes keresést végzett Bidennel és Trumppal kapcsolatban a merénylet előtti egy hónapban. De keresett információkat robbanóanyagokról is négy éve, például arról, hogyan lehet műtrágyából bombát készíteni, és hogyan lehet a távolból aktiválni egy bombát. A merénylő autójában két házi készítésű robbanószerkezetet is találtak a merénylet napján.

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, július 13-án egy pennsylvaniai kampányeseményen sikertelen merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje ellen. A politikus egy könnyebb fülsérüléssel megúszta a támadást, de a lövöldözésben egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. 

Bár Crooksot az amerikai titkosszolgálat tagjai likvidálták, kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a merénylő hogyan kerülte el addig a Trump védelméért felelős hivatal figyelmét. A titkosszolgálat vezetője azóta lemondott a posztjáról, az amerikai képviselőház pedig rendkívüli munkacsoport létrehozásáról döntött, amelynek feladata, hogy feltárja a merényletet megelőző titkosszolgálati hiányosságokat. 

Magyarországon a politikai ellenfeleit hibáztatják

A hazai közéleti szereplők reakciói is a Donald Trumpot ért merényletkísérletre. Orbán Viktor az X-en azt írta: „Gondolataink és imáink Donald Trump elnök úrral vannak ezekben a sötét órákban.” Hozzá hasonlóan Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter első reakciója is az volt, hogy imádkoznak Trumpért. Szijjártó hozzátette még, „micsoda durva egy világ ez”, majd később a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában hosszabban is kifejtette véleményét. A 444 szemléje szerint a külügyminiszter azt mondta, olyan világban élünk, ahol „a békepárti, patrióta politikusokkal szemben a véleményük, az álláspontjuk miatt a legdurvább, a legkegyetlenebb eszközökhöz nyúlnak”.

A Telex emlékeztet rá, hogy Magyarországon a kormányközeli sajtó szerint a baloldali gyűlöletkeltés vezetett a Trump elleni merénylethez. Georg Spöttle a fideszes média állandó szakértője, volt fideszes egyéni képviselőjelölt, aki nem mellesleg egyértelműen és kimondottan Oroszországot támogatja, korábban azt mondta, hogy a történtek tükrében azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar miniszterelnök ellen is komoly gyűlöletkampány zajlik a békemissziója miatt, és vannak emberek, akik annyira gyűlölik Orbán Viktort, hogy az életére törnének.

(Kiemelt képünk forrása: Brendan Smialowski / AFP)