Rendőrségi testkamerás felvételen a Trump elleni merénylet

A felvétel tanúsága szerint az amerikai titkosszolgálat óriásit hibázott, amikor a helyi rendőrség kérése ellenére nem biztosította azt a tetőt, amiről a merényletet elkövették.

2024. augusztus 9., 11:26

Szerző:

Ahogyan arról a 168.hu is beszámolt, július 13-án egy pennsylvaniai kampányeseményen sikertelen merényletet követtek el Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje ellen. A politikus egy könnyebb fülsérüléssel megúszta a támadást, de a lövöldözésben egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. 

A helyi rendőrség most nyilvánosságra hozott egy testkamerás felvételt, amelyen az látható, hogy két Butler városi rendőrtiszt ahhoz az épülethez rohan, amelyen a merénylő, Thomas Matthew Crooks célba vette Trumpot, majd egyikük felnéz a tetőre.

A hvg.hu által is bemutatott videó tanúsága szerint Crookst észlelve a rendőrök erősítést hívtak, majd a saját fegyvereikért siettek. Másodpercekkel később a merénylő leadta a lövéseit. A hivatalos jelentések szerint a kampányeseményt biztosító mesterlövészek röviddel ezután végeztek Crooksszal, akire a tetőre hosszas tétovázás után feljutó rendőrök már holtan találtak.

A felvételen elhangzik, hogy a rendőrök egy része azt hitte, biztosítva van a tető, az egy helyi tiszt pedig arról beszél, hogy napokkal korábban szólt az amerikai titkosszolgálatnak, hogy biztosítsák azt az épületet, amelyre a lőfegyveres felment.

Bár Crooksot az amerikai titkosszolgálat tagjai likvidálták, kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a merénylő hogyan kerülte el addig a Trump védelméért felelős hivatal figyelmét. A titkosszolgálat vezetője azóta lemondott a posztjáról, az amerikai képviselőház pedig rendkívüli munkacsoport létrehozásáról döntött, amelynek feladata, hogy feltárja a merényletet megelőző titkosszolgálati hiányosságokat. 

A merénylet elkövetője republikánus szavazó volt

A sikertelen merénylet után Joe Biden regnáló amerikai elnök elítélte az erőszakot, egyúttal kijelentette, az amerikaiak nem lehetnek ilyenek. Később telefonon beszélt Donald Trumppal is, ám ennek a diskurzusnak a részletei nem ismertek. Biden az eset után a tervezett programját megszakítva a Fehér Házba sietett.

A CNN korábbi információi szerint egyébként a fegyveres férfi bejegyzett republikánus szavazó volt, aki korábban kis összeggel egy demokrata csoportot is támogatott. A 20 éves Thomas Matthew Crooks Pittsburgh külvárosában, Bethel Parkban élt, mintegy 50 kilométerre délre a Trump-gyűlés helyszínétől. A helyi média beszámolója szerint Crooks 2022-ben érettségizett Bethel Park gimnáziumában.

(Kiemelt képünkön Donald Trump látható, amint körülveszik őt az amerikai titkosszolgálat ügynökei a merénylet-kísérlet után. Fotó: Takayuki Fuchigami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)