Igazi „álomcsapatba” került Orbán Viktor

Gúnyos írásban állította össze Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltjének leendő adminisztrációját a Politico szatirikus rovata, amiben például a sztrájkolókat kirúgó Elon Muskot tenné munkaügyi miniszternek, vagy például a 2020-as elnökválasztásról hamis állításokat terjesztő Rudy Giulianit legfőbb ügyésznek.

2024. augusztus 22., 11:25

Szerző:

A lap munkatársa Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Trump külügyminiszterének szánná – írja a lap alapján az Index.

Újabb cikkel jelentkezett a Politico európai kiadásának a szatirikus rovata, a Declassified. Ezen a héten Paul Dallison arról írt gúnyosan, hogy amennyiben november 5-én a Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump nyerné meg az amerikai elnökválasztásokat, akkor kik illenének legjobban az adminisztrációjába.

A listára pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök is bekerült mint külügyminiszter. Dallison szerint Trump álomcsapata az alábbi módon nézne ki:

alelnök: J.D. Vance ohiói szenátor, Trump alelnökjelöltje;
külügyminiszter: Orbán Viktor magyar miniszterelnök;
egészségügyért felelős miniszter: Robert F. Kennedy Jr. független elnökjelölt;
ENSZ-nagykövet: Tucker Carlson műsorvezető;
legfőbb ügyész: Rudy Giuliani, Trump egykori ügyvédje, New York korábbi polgármestere;
munkaügyi miniszter: Elon Musk milliárdos;
kertész: Nigel Farage, a brexit atyja.

A szerző mindegyiküknél gúnyosan elmagyarázza, az adott személynek milyen erősségei és gyengeségei lennének az elképzelt pozíciójukban.

A magyar kormányfővel kapcsolatban azt írja, jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel, míg negatívumként, hogy nem igazán jön ki Amerika szövetségével, Európával.

Ezenkívül amiatt gondolja a magyar kormányfőt alkalmasnak a külügyminiszteri pozícióra, mert Trumphoz hasonlóan „Orbán Viktor is túl hosszan hordja a nyakkendőjét és már van MAGA-sapkája” – amit egyébként épp az egykori amerikai elnöktől kapott a magyar miniszterelnök.

 

 

Donald Trump: Senki nem okosabb, mint Orbán Viktor

„Senki sem jobb, okosabb vagy jobb vezető, mint Orbán Viktor” mondta még márciusban Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke, miután megbeszélést folytatott a magyar kormányfővel.

Orbán Viktor pénteken tárgyalt Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel Mar-a-Lagóban, Donald Trump floridai rezidenciáján. A megbeszélést közös vacsora és koncert követte. 

Donald Trump: Orbán Viktor a főnök

A miniszterelnök által közzétett, a koncerten rögzített videóban Donald Trump úgy fogalmazott:

„Senki sem jobb, okosabb vagy jobb vezető, mint Orbán Viktor. Fantasztikus”.

„Mint tudják, ő Magyarország miniszterelnöke, aki remek munkát végez. Nem egy ellentmondásos figura, mert ha elmondja, hogy lesz, akkor az úgy is lesz!” – tette hozzá a volt amerikai elnök. 

Donald Trump arról is beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök „a főnök”, „és ő egy nagyszerű, fantasztikus vezető Európában, sőt az egész világon”, akit nagyon tisztelnek.

„Megtisztelő, hogy itt vagy közöttünk, Viktor. Nagyon megtisztelő. Köszönöm” – fogalmazott a volt amerikai elnök.

Orbán Viktor: Tiszta Amerika!

Orbán Viktor akkor több posztot is megosztott közösségi oldalán amerikai útjáról. Ezen van olyan, amelyen a korábbi elnökkel pózol, a képre azt írták: MEGA-MAGA, amely egy szójáték a Make America Great Again szlogen Trump támogatói körében népszerűvé vált rövidítésével. 

(Fotó: Brendan Smialowski / AFP)