Orbán Viktor engedélyével harcol minisztertársai ellen Nagy Márton

Orbán Viktor adta áldását arra, hogy az ágazatból kihozza a maximumot.

2024. augusztus 14., 09:14

Szerző:

Nemzeti Kereskedelmi Hivatal néven formálódik egy új szuperhivatal alakul - értesült a nepszava.hu. Az új társaság az élelmiszer-biztonságért és kiskereskedelemért lenne felelős, és állítólag személyesen Orbán Viktor adott felhatalmazást arra, hogy kihozza a maximumot az ágazatból.

A lap úgy tudja, meglehetősen sokféle feladatot rendelnének a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium alá kerülő új hivatalhoz, akár más tárcáktól átcsoportosítva is. A Népszava értesülései szerint ide kerülne többek között a Miniszterelnökség alá tartozó kormányhivataloktól a kereskedelempolitika és a fogyasztóvédelmi ellenőrzés.

Folyik a harc a hivatal pénzeiért

Az élelmiszerbiztonság feladatköréért megosztva felelős Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség a lap szerint küzd ez ellen. A lap úgy értesült, hogy még a Nébihért, vagyis a hivatal által felügyelt élelmiszer-biztonsági laboratóriumi hálózatért megy a harc. Mert ha ezek is az új csúcshivatalhoz kerülnek, akkor velük együtt mennének az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak is, amelyek sokmilliárdos tételt jelentenek.

Személyes ambíciók is hajtják a tárca felelősét

Állítólag az egyéni ambíciók is szerepet játszanak az újabb átalakításában. Nagy Márton vállalkozott arra, hogy „kihozza a maximumot” az ágazatból, s ehhez a jóváhagyást is megkapta. Volt, aki arról beszélt, hogy az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Nobilis Márton alól vezényeltek át 10 kiskereskedelemmel foglalkozó hivatalnokot Nagy Mártonékhoz.

A miniszterelnöktől is engedélyt kapott rá

Bár a lap ezügyben feltett egyetlen kérdésére sem válaszolt még a kormány, az új csúcshivatal létrehozása egyenes következménye lenne az előzményeknek. Idén januártól ugyanis – miként arról maga a tárca is beszámolt – már a Nemzetgazdasági Minisztérium felelősségi körébe tartozik a kereskedelem és a fogyasztóvédelem. A lap úgy tudja, a közigazgatás karcsúsítása mellett az egyéni ambíciók is szerepet játszanak az újabb átalakításában: Orbán Viktor miniszterelnök „aktuális adu ásza”, Nagy Márton vállalkozott arra, hogy „kihozza a maximumot” az ágazatból, és ehhez jóváhagyást is kapott – írja a Népszava.

(Kiemelt kép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Fotó. Gazdasági Versenyhivatal / Facebook)

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.