Az éj leple alatt döntött megint Orbán Viktor

Megvan az előírás az iskolai mobilhasználatra.

2024. augusztus 9., 09:10

Szerző:

Számos rendelet napvilágot látott csütörtök éjjel Orbán Viktor tollából. Ezek közül arról, amely a legnagyobb figyelemre tarthat igényt – az iskolai mobiltelefon-használatot érintő szabályozásról, amiről itt írtunk.

A mobilrendelet betartásáról is gondoskodtak

A rendeletet a tanároknak kell betartatniuk, ha például felmerül, hogy az iskolában valakinél olyan tiltott tárgy van, amelynek birtoklása szabálysértés vagy bűncselekmény. Ilyenkor a jogszabály szerint a pedagógus vagy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott felszólítja a diákot annak igazolására, hogy a tiltott tárgy nincs a birtokában, illetve – fogalmaz a rendelet – „ezzel egyidejűleg értesíti a nevelési-oktatási intézmény rendjének fenntartásában közreműködő személyt, az általános rendőri szervet és a tanuló szülőjét”. Ez plusz terhet rak a pedagógusok vállár és nehéz is elképzelni, hogy az összes dolguk mellett még erre is tökéletesen tudjanak figyelni – írja a Telex.

Az is nehezen értelmezhető pontja a rendeletnek, hogy ha tanítás közben a diáknál tiltott tárgy vagy használatában korlátozott tárgy van engedély nélkül, akkor „azt a tanulótól a pedagógus átveszi”.

Ha egy diák engedélyt kap arra, hogy nála lehet ilyet tárgy, akkor azt a rendelet szerint alaposan adminisztrálni kell. Az igazgató vagy a pedagógus a tanulmányi rendszerben rögzíti a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát (tanóra, foglalkozás, tanítási év), továbbá a birtokolható tárgyat – olvasható a jogszabályban.

Pénzt is osztottak

Napvilágot látott azonban egy határozat is a Közlönyben, amelyben a kormány 

a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV.  törvényre hivatkozva jóváhagyta azt, hogy legfeljebb 12,175 milliárd forinttal túllépjék a Belügyminisztériumhoz előirányzott, „tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások” alcímet.

Mindezt azzal indokolták, hogy rendkívüli migrációs nyomás helyeződik Magyarországra, és a források segítségével hatékonyabban lehet elvégezni az ehhez kapcsolódó állami feladatokat.  Az Orbán Viktor által jegyzett határozatból az is kiderült, hogy a felszabadított összeg egy része hogyan oszlik majd el. 

  • 1,262 milliárd forintot a rendőrség kaphat majd;
  • 169,1 millió forintra az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lehet jogosult;
  • 45,9 millió forint a bíróságok 2024. évi személyi juttatása eredeti költségvetési kiadási előirányzatának növelésére fog irányulni

– írta az Mfor.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SchoolPRPro via Pixabay)

 

 

 

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.