A Krétában kérdezik a szülőket a mobilhasználatról

Egyelőre a köznevelési intézmények dönthetnek az intézményen belüli mobiltelefonok használatáról. 

2023. december 15., 19:08

Szerző:

 Pintér Sándor tárcája kiváncsi nemcsak a tanárok véleményére, de a szülőkére is az iskolai mobiltelefonok használatát illetőleg – számolt be az rtl.hu

A szülőknek a Kréta rendszerén keresztül küldött kérdőívben többek között ilyen kérdésekre kell válaszolniuk:

„Esetenként a pedagógusok magáncélra használnak mobiltelefont a tanórán, illetve gyermekfelügyelet alkalmával. Mi erről a véleménye?” 

vagy itt egy másik kérdés: 

„A tanulók iskolai mobiltelefon-használatát az iskolai házirend szabályozza. Mi a véleménye a tanulók iskolai mobiltelefon-használatáról?”

Bár korábban arról volt szó, hogy nem fogják központilag szabályozni az iskolai mobiltelefonok használatát, most mégis úgy tűnik, hogy valamilyen intézkedés előkészítését tervezik. 

Csák János, a Kulturális és Innovációs Miniszter vezetője múlt kedden arról beszélt az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága előtt, hogy folyamatban van egy tervezet kidolgozása, amely szabályozná az iskolákban a mobiltelefonok használatát. Ezzel ellentétben Pintér Sándor tárcája, azt közölte – akihez egyébként tartozik a köznevelés irányítása –, hogy a „mobiltelefonok osztálytermi használatának kérdésköre nincs szabályozva, és a jövőben nem is tervezik”. Az intézmények változatlanul a saját házirendjükben írhatják elő, hogy a digitális eszközöket hogyan használják tanórákon és tanórán kívül. A most kiküldött kérdőívekben mégis megválaszolásra várnak ezek a kérdések.

 A kérdőívben rákérdeznek a pedagógustiltakozásokra is:
„Egyetért azzal, hogy a jogszabályban meg nem engedett munkamegtagadásban részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják?”

Azt RTL híradója korábban arról számolt be, hogy bár érkezik pénz az Európai Uniótól, a tanárok csak 10 százalékos béremeléssel számolhatnak. Az Európai Bizottság által jóváhagyott uniós támogatás 10,2 milliárd euró, vagyis 3900 milliárd forint, ami fedezné a tanárok béremelését, de a Belügyminisztérium tájokoztatása szerint egyelőre csak 10 százalékos emelés a biztos. Gulyás Márton Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL-nek azt mondta, a kormány jövő heti ülésén dönt a béremelés mértékéről. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: KRÉTA Iskolai Alaprendszer hivatalos Facebook oldala)