Jövő héten tárgyal az Orbán-kormány a tanárok béremeléséről

A Pintér Sándor vezette belügy mindössze 10 százalékkal emelné a tanárok bérét. 

2023. december 15., 13:06

Szerző:

Jövő hét csütörtökre hívta egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőit Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési államtitkára – értesült a Népszava. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nemrég megújította sztrájkköveteléseit, és azt is jelezték, ha a BM nem ül le velük tárgyalni, bírósághoz fordulnak. Az RTL Híradó megkeresésére a BM viszont azt közölte, továbbra is csak 10 százalékos emeléssel számol. Januárban újabb tanársztrájk jöhet.

A PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor  a Népszavának azt mondta,hogy szerinte van miről tárgyalni, különösen azután, hogy az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a kormány részéről a pedagógusoknak ígért béremelésről. Pintér Sándor belügyminiszter először 10 százalékos emelést helyezett kilátásba januárra, ezzel szemben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerdán a Blikknek arról beszélt, ha Magyarország megkapja az eddig visszatartott kohéziós források egy részét, mintegy 10,2 milliárd eurót (szerdán kiderült az is, hogy megkapja), ebből 2024. január elsejével a diplomás átlagbér 72 százalékára emelik a pedagógusok bérét, ami megközelítőleg bruttó 700 ezer forintos átlagbért jelentene. A jelenlegi átlagbér bruttó 450-460 ezer forintra tehető.

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet azt nyilatkozta:  ha nem lesz megállapodás, 2024. január 31-ére (a 2022-es figyelmeztető sztrájk második évfordulójára) újabb munkabeszüntetést szerveznek egy hosszabb sztrájkfolyamat kezdeteként.

(Kiemelt képünkön: A PDSZ, a Ne dolgozz Ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is tüntet többek között a Kossuth téren, a Parlament előtt 2022. március 19-én. Fotó: Dimény András/168)

 

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.