A sztárjkoló tanárok felelősségre vonásáról faggatja az iskolaigazgatókat a Belügyminisztérium

A szaktárca utasítására olyan kérdőíveket kell kitölteniük az iskolaigazgatóknak, amelyben kollégáik közéleti szerepvállalását is minősíteniük kell – írja a Népszava. 

 

2023. december 13., 09:38

Szerző:

A sztrájkoló és a másodállást vállaló tanárokról is vallaniuk kell az intézményvezetőknek a legújabb „káderlista”, vagyis iskolai kérdőíves kutatás kapcsán. A szakszervezetek tiltakoznak.

„Egyetért azzal, hogy a jogtalan munkabeszüntetésben részt vevő pedagógusokat felelősségre vonják?”

– többek között ilyen kérdésekre is válaszolniuk kell az intézményvezetőknek a Belügyminisztérium (BM) által indított, 2024. január 15-éig kitölthető online kérdőíves felmérésben.

A BM hétfőn jelentette be, hogy „iskolai ügyekben” ismét felmérést indít a szülők, pedagógusok és az iskolaigazgatók körében. A Népszavához kedden eljutott kérdéssor bár anonim, az igazgatók és a pedagógusok csak akkor tölthetik ki, ha megadják iskolájuk OM azonosítóját. Ennek ismeretében az intézményvezető is könnyedén beazonosíthatóvá válhat az oktatásirányítás számára.

A tanárokat kérdezik az iskolaőrök szükségességéről, a bérek határidőben történő kifizetéséről, valamint arról is, főállásuk mellett folytatnak-e más keresetkiegészítő tevékenységet. Mindkét kérdőívben szerepel egy adminisztratív terhekről, a tanév rendjének változásáról – a hosszabb téli és tavaszi szünetről, rövidebb nyári vakációról – szóló kérdés, valamint a tanulók és a pedagógusok iskolai mobiltelefon-használata is szóba kerül – sorolja a kitöltendő kérdéseket a portál.

„A felmérésben tipikus alákérdezős kérdések vannak, a nemzeti konzultációs kérdőívekre hasonlítanak, vagyis teljesen fals eredményekre és kormányzati döntésekre adhatnak lehetőséget” – reagált a lap megkeresésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője. Nagy Erzsébet elmondta azt is, hogy a pedagógusok milyen munkabeszüntetésekben vesznek részt, nem igazgatói hatáskör, ahogy azt sem az intézményvezetők döntik el, az jogszerű-e vagy sem. Az iskolai mobiltelefon-használatról azt mondta, az erre vonatkozó kérdések feleslegesek, hiszen erre már van megoldás, minden intézmény a saját házirendjében szabályozhatja a készülékek használatát.

Hasonlóképp vélekedett a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás is, aki azt is hozzátette, a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárok ügyében több bírósági eljárás van folyamatban, s amíg a bíróság nem mondja ki, hogy az akciók jogellenesek voltak, addig ezt a Belügyminisztérium sem állíthatja.

(Kiemelt kép: ülősztrájk Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban 2022. november 18-án. Fotó: PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete FB-oldal)