Az Európai Bizottságtól vár határozott fellépést a Ryanair

A Ryanair ír diszkont légitársaság petícióban követeli az Európai Bizottság közbenjárását, hogy a tagállamok biztosítsák a légterükön átrepülő járatok közlekedését sztrájkok esetén.

2023. május 31., 19:33

Szerző:

Michael O'Leary vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy két hónap alatt mintegy 1,1 millióan írták alá a társaság petícióját, amelyet az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek adnak át.

Ebben azt követelik, hogy az unió végrehajtó szerve írja elő az összes uniós tagállam számára, hogy a légiforgalmi irányítók sztrájkja esetén engedjék át légterükön az átrepülő járatokat. Hasonló szabályok jelenleg Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban vannak hatályban.

Továbbá azt is követelik, hogy 21 nappal a sztrájk előtt előzetes értesítést kapjanak a légitársasok a munkabeszüntetés tényéről és 72 órával a sztrájk előtt az abban részt vevők számáról, hogy ezzel csökkentsék a légiforgalmi fennakadásokat. O'Leary elmondta, hogy csak ebben az évben 57 olyan nap volt, amikor sztrájkoltak a légiforgalmi irányítók, amely tízszeres növekedés 2022-höz képest.

A cégvezető sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a francia légiforgalmi irányítók június 6-7-i munkabeszüntetése miatt kénytelenek járatokat törölni.

A francia szabályozás ugyanis a belföldi és rövid távú útvonalakra határoz meg minimális szolgáltatási szintet, míg az átrepülőket nem védik sztrájk esetén. Kifejtette: a témában egyeztettek a francia kormány illetékeseivel, de „ők csak vállat vontak”.

A Ryanair vezetője szerint az Európai Uniónak ki kellene terjesztenie a szén-dioxid-kibocsátási adót a transzfer járatokra, valamint a sokkal nagyobb környezeti terhelést jelentő hosszú távú járatokra is.

(Kiemelt kép: egy fehérorosz kutyavezető ellenőrzi a minszki nemzetközi repülőtér minszki előterében parkoló Ryanair Boeing 737-8AS repülőgépéről kihelyezett poggyászokat 2021. május 23-án. Fotó: AFP)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.