Az EU felhatalmazta az Európai Bizottságot a biológiai sokféleséggel összefüggő dokumentum jóváhagyására

2020. szeptember 21., 13:42

Szerző:

A felhatalmazás értelmében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 28-án, az ENSZ vonatkozó virtuális találkozóján jóváhagyhatja a kötelezettségvállalást.

A kötelezettségvállalás egy olyan önkéntes nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az ökoszisztéma állapotromlása sürgős és közvetlen globális fellépést igényel. A dokumentum rámutat, hogy fokozottabb erőfeszítésekre van szükség a gyengülő talajminőség, az édesvíz és az óceánok állapotromlása, az erdőirtás, a szennyezés és az éghajlatváltozás jelentette egymással összefüggő kihívások egységes kezelésére.

Alacsony a Tisza vízállása
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kitér arra is, hogy az éghajlat és a környezet egésze központi szerepet fog betölteni mind a koronavírus-válsággal kapcsolatos helyreállítási stratégiákban, mind pedig a nemzeti és nemzetközi fejlesztésre és együttműködésre irányuló törekvésekben. Cél annak biztosítása, hogy a jelenlegi egészségügyi és gazdasági kihívásokra adott válasz környezetbarát és igazságos legyen, és közvetlenül járuljon hozzá a sikeresebb helyreállításhoz.

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.