Charles Michel elárulta, hogyan kezelné az EU a migrációt

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy megtörje az emberkereskedők és az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét, továbbá elkötelezett az illegális migráció kiváltó okainak kezelése mellett, hogy jobban tudja irányítani a migrációs beáramlást, és elkerülje, hogy bárki életveszélyes útra induljon – jelentette ki Cahrles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken.

2023. június 30., 19:59

Szerző:

A kétnapos EU-csúcsértekezlet végén tett – a tagországok állam-, illetve kormányfői által jóváhagyott – úgynevezett elnöki nyilatkozatban Charles Michel kiemelte: a migráció olyan európai kihívás, amely európai választ igényel.

Közölte: a migrációval kapcsolatban számos előrelépést történt az elmúlt hónapokban, a tagállamok egyebek mellett megállapodtak abban, hogy a nemzetközi joggal összhangban fokozzák erőfeszítéseiket minden területen, minden migrációs útvonal mentén a kialakult helyzet kezelésére. Az Európai Bizottság ezzel egy időben „folytatja az uniós finanszírozás mozgósítását célzó munkáját az illegális bevándorlók ideiglenes védelmének támogatására”.

Az Európai Tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy Lengyelország és Magyarország az új migrációs és menekültügyi EU-paktummal kapcsolatban a csúcsértekezleten kijelentette: olyan közös álláspontra kell jutni a hatékony migrációs és menekültügyi politikával kapcsolatban.

Eszerint a szolidaritási intézkedések keretében az illegális bevándorlók áthelyezésének és letelepítésének önkéntes alapon kell történnie, és a szolidaritás minden formáját egyformán érvényesnek kell tekinteni. A két ország továbbá azt is hangsúlyozta, hogy az uniós paktum nem lehet az illegális migráció potenciális fokozó tényezője – tette hozzá elnöki nyilatkozatában Charles Michel.

(Kiemelt kép: a 2023. március 9-én készült fényképen egy virágokkal, keresztekkel és léggömbökkel díszített megemlékezés látható Cutro közelében, a Földközi-tengerrel a háttérben, ahol legalább 72 bevándorló halt meg február 26-án, miután hajójuk elsüllyedt Olaszország déli részén, Calabria régióban. Fotó: Tiziana FABI / AFP)