Rishi Sunak megszegte ígéretét, újabb fúrótornyokat telepítenek az Északi-tengerre

Az illetékes brit hatóság engedélyezte a hatalmas olajmező kiaknázására vonatkozó terveket. A környezetvédők szerint ez tragédia, az engedélyezők gazdasági érvekkel magyarázzák döntésüket.

2023. szeptember 28., 16:59

Szerző:

Újabb fúrótornyokat telepítenek az Északi-tengerre, miután az illetékes brit hatóság jóváhagyta a Rosebank fejlesztési tervet azzal az indokkal, hogy az munkahelyeket teremt, és jót tesz az Egyesült Királyság eenrgiabiztonságának is. A természetvédők szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy Rishi Sunak kormánya hűtlen korábban vállalt környezetvédelmi kötelezettségeihez – írja az Euronews. A Rosebank az egyik legnagyobb kiaknázatlan brit lelőhely, akár 350 millió hordó olajat is rejthet. Szakértők szerint a szóban forgó projekt révén napi 69 ezer hordó olajat és körülbelül 1,25 millió köbméter gázt termelnének ki.

Ezt a projektet nemcsak civil környezetvédők ellenzik, hanem számos tekintélyes tudós és legalább kétszáz szervezet is ellene van. Azt ugyanis már évekkel ezelőtt világossá tették a politikai döntéshozók számára, hogy lehetetlen lesz tartani a klímaváltozás megfékezésére vállalt célokat, ha akár csak egy új fúrótornyot felállítanak. Az ENSZ főtitikára ezt megismételte idén is mondván, hogy arra kéri a kormányokat, hogy ne adjanak ki több ilyen engedélyt. Az egyik környezetvédelmi kampánycsapat, az Uplift jogásza szerint elég valószínű, hogy jogi útra terelik az ügyet.

A brit kormánynak nem ez az első olyan döntése idén, amely ellentmond korábbi klímavállalásainak. Kitolta a benzin-, illetve dízelmeghajtású autók kivonásának korábbi határidejét és a háztartási gázbojlerek is tovább maradhatnak használatban, mint amiről szó volt. 

A környezetvédő szervezetek szerint ez a projekt nemcsak azért tisztességtelen, mert ellentmond a klímaváltozás elleni küzdelem legalapvetőbb elvárásainak, hanem azért is, mert megkárosítja a brit állampolgárokat. A nemzetközi olaj- és gázipari óriással, az Equinorral kötött szerződésben ugyanis benne van, hogy a cég jelentős adókedvezményt kap a birt kormánytól. Ráadásul úgy, hogy a környezetvédők számításai szerint mindössze egy évnyi gázszükségletüket remélhetik pluszban ettől a fejlesztéstől, vagyis nem igaz az, amit a kabinet állít, hogy a Rosebank jelentősen hozzájárul majd az Egyesült Királyság energiabiztonságához.

(Kiemelt képünk: A Cromarty Firth-ben lehorgonyzott, használaton kívüli olajfúrótornyok képe 2021. október 22-én a skóciai Cromartyban. 70 vezető klímatudós a világ minden tájáról felszólította Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy vessen véget az új olaj- és gázipari beruházásoknak. Fotó: Ewan Bootman / NurPhoto / AFP)