Észak-Korea bőszen nyitogatja a pofonládát

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán (Keleti)-tenger felé – közölte a dél-koreai vezérkar és a japán védelmi minisztérium közép-európai idő szerint szombaton. 

 

2022. október 8., 20:51

Szerző:

Észak-Korea két héten belül hetedszer hajtott végre hasonló tesztet. A rakéták kilövésére órákkal azután került sor, hogy befejeződött az Egyesült Államok és Dél-Korea tengeri hadgyakorlata a Koreai-félsziget keleti partjainak közelében. A gyakorlatozáson az Egyesült Államok haditengerészetének Ronald Reagan nevű, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója is részt vett. Az észak-koreai hadsereg szombaton figyelmeztetett, hogy a Ronald Reagan megjelenése a Koreai-félsziget közelében jelentős negatív hatással van a térség biztonságára. 

Phenjan szombaton leszögezte: az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre az eddigi rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra. 

Egy kedden kilőtt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta – 2017 óta először – elhaladt a japán szigetvilág fölött.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztjét.

(Kiemelt képünk: Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek az emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. szeptember 28-án. Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)