Erdoğan megnyerte az elnökválasztás első fordulóját, de szükséges a második forduló

Recep Tayyip Erdoğan hivatalban lévő elnök 49,51 százalékkal megnyerte Törökországban a vasárnapi államfőválasztás első fordulóját, de az abszolút többség hiányában május 28-án második fordulót szükséges tartani – közölte hétfőn Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke ankarai sajtótájékoztatóján a belföldi szavazatok 100 százalékának feldolgozottságánál.

2023. május 15., 15:48

Szerző:

A nem hivatalos végeredmény kihirdetésekor Yener elmondta: Kemal Kilicdaroglu fő ellenzéki jelölt a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.
Hozzátette: a külföldi szavazatok közül még 35 874 feldolgozása hátra van, de így is kijelenthető, hogy egyik jelölt sem érte el az 50 százalék plusz egy voksot.


A fennmaradó néhány százalékon két másik jelölt osztozik.


A május 28-i második fordulóban a most legjobban szereplő két jelölt mérkőzik majd meg, tehát Erdoğan és Kilicdaroglu.

(Kiemelt képünk: Recep Tayyip Erdogan török elnök beszédet mond pártja frakcióülésén a török nagy nemzetgyűlésben (TGNA) Ankarában 2022. május 18-án. Fotó: Adem ALTAN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.