Érdekes beszédet mondott Ferenc Pápa nagycsütörtökön

Felhívta a figyelmet a világiasodásnak való ellenállásra.

2022. április 14., 15:35

Szerző:

A világ történéseit nem kívülről szemlélő, az emberek szükségleteire figyelő papi szolgálatot szorgalmazott Ferenc pápa a krizmaszentelő misén, amelyen paptársaival megújította fogadalmát a Szent Péter-bazilikában nagycsütörtökön, tudósít az MTI a Vatikánból.

Ferenc pápa a 2020-as húsvét óta először a hívőkkel és papokkal teli bazilikában mutatta be a misét. A Vatikán közlése szerint 2500 hívő és 1800 pap volt jelen. A résztvevők maszkot viseltek, mivel a hatályos járványintézkedések szerint beltéren, így a templomokban is kötelező az FFP2-es maszk használata, amit egyedül a misét bemutató egyházfő nem vett fel. Nagycsütörtöki homíliájában Ferenc pápa szokás szerint a papi hivatásról beszélt. Arra kérte paptársait, figyeljenek a feladatukra az őket övező világban, és hűséggel, valamint  tiszta lelkiismerettel szolgálják Isten népét. 

Az egyházfő úgy véli, a papok is gyakran engednek a korunkat uraló világiasodás kultúrájának, amely ideig-óráig tart, és kizárólag a látszatra ad.   

Csütörtök délután az utolsó vacsora emlékére a lábmosás szertartása elevenedik fel: Ferenc pápa elődeivel ellentétben nem paptársai lábát szokta megmosni, hanem 2013-as megválasztása óta minden évben más helyszínt keres fel. Idén a Rómától mintegy hetven kilométerre északra fekvő Civitavecchia börtönébe látogat, ahol az ötszáz rabból tizenkettőnek mossa meg a lábát. Elemzők rámutattak, hogy Olaszországban a pandémia kiemelten sújtotta a börtönlakosságot, mivel az oltást későn indították el a túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézetekben. A börtönben végzett szertartáson csak a CTV vatikáni televízió kamerái és fotósai lesznek jelen.         

(Kiemelt képünk: Ferenc pápa a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt a koronavírus miatt lezárt vatikáni Szent Péter téren 2020. április 10-én. A járvány miatt tartják a keresztutat a római Colosseum helyett a Szent Péter téren. MTI/AP pool/Andrew Medichini)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.