Elpancsoltak 60 millió Johnson&Johnson-vakcinát

Az amerikai üzemben bekövetkezett gyártási hiba miatt a vakcinák egyik alapanyagát összekeverték a szintén ott gyártott AstraZeneca egy alkotóelemével.

2021. június 11., 19:24

Szerző:

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint a vakcinákból 10 millió tűnik megmenthetőnek.

Ezeket a tervek szerint az Egyesült Államokban, illetve más országokban használnák el, de azzal a figyelmeztetéssel, hogy nem biztos, hogy működnek.

A baltimore-i üzem az Emergent BioSolutions nevű cég érdekeltsége, ahol elsősorban az AstraZeneca és a J&J vakcináját állítják elő. Márciusban azonban a gyártás felfüggesztéséről érkeztek hírek, miután a dolgozók véletlenül összecserélték a két oltóanyag alkotóelemét.

A gyár azóta is zárva tart, a gyógyszerfelügyelet pedig még nem döntött arról, hogy mikortól folytatódhat a termelés.

Az Egyesült Államokban eddig beadott Johnson & Johnson-dózisokat a cég hollandiai üzemében gyártották, nem az Emergent telephelyén, írta a New York Times.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egészségügyi dolgozó koronavírus elleni vakcinával olt a krakkói Tauron Arénában felállított oltóponton 2021. május 7-én. Fotó: NurPhoto/AFP | Beata Zawzel)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.