Elküldte az első színes képeket a NASA marsjárója

Az egytonnás marsjáró robot a tervek szerint 687 földi napot tölt el a bolygón, ahol múltbéli élet nyomai után kutat. 

2021. február 20., 10:35

Szerző:

Az egytonnás marsjáró robot a tervek szerint egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a bolygón, ahol múltbéli élet nyomai után fog kutatni. Az űrkutatási szakemberek a leszállás helyszínéül azért választottak egy egykori tómedret, mert az ottani üledékes kőzetben nagyobb esély van arra, hogy marsbéli élet nyomaira bukkanjanak – számolt be a CNN.

Adam Steltzner, a Perseverance főmérnöke úgy nyilatkozott, a felülnézetből készült fotó ikonikus képpé válhat az űrkutatás történetében. A képen jól látszik, hogy az űrhajó hajtóműve felkavarta a port a Mars felszínén.

Jelenleg azt vizsgálják, hogy van-e olyan műszer a roboton, ami megsérülhetett a landolás során, a jövő hétre a NASA pedig további felvételeket, sőt videót is ígért.

Míg az első képek, amelyek csütörtökön érkeztek a marsjáró leszállásáról, fekete-fehérek voltak, a pénteken elérhetővé vált színes fotók  már a marsi felszín jellegzetes vörös színét mutatják. Ez az első olyan, a Perseveranceról küldött színes kép, amely a Marsi felszínét mutatja: 

 
 
Mars felszíne színesben
 
Fotó: NASA/JPL-Caltech
 

 (Kiemelt képünk:  Perseverance ereszkedés közben a Mars felszíne felé Fotó: NASA/JPL-Caltech)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.