Elkezdték lebontani az összeomlott genovai Morandi-híd alatti lakóépületeket

2019. június 4., 12:18

Szerző:

Markológépekkel kezdték el bontani az északkelet-olaszországi Genovában a tavaly augusztusban leomlott Morandi híd alatti épületeket kedden, így készítik elő a híd romjainak ezután tervezett felrobbantását. 

A Morandi híd alatti lakóépületek tavaly augusztus közepe óta üresen állnak. A lezárt ablakokon azonban még ott lógnak a függönyök, az erkélyeken azóta is nyitva vannak a napellenző vásznak. 

A lebontásra ítélt első ház a Porri utca 10. szám alatti, amelyet markológépekkel szednek darabokra. A bontás okozta por csökkentésére folyamatosan vizet permeteznek az épületre. A bontási munkák idejére a környékbeli lakosok – akiknek otthona nincsen a veszélyes, bontandó zónában – családonként 4 ezer és 20 ezer euró közötti kártérítést kaptak a lezárt utcák, felszálló por és zaj miatti nehézségekért. 

A bontás alatt levő lakóház közvetlenül a híd talpon maradt 10. és 11. talpazatánál található. Az épület eltávolítása után a két talpazatot felrobbantják, ennek időpontját június 24-re tűzték ki. Jelenleg a Genovától nem messzi Camaldoli volt bányájában folynak a dinamitpróbák. A robbantás napján a környékbeli lakosokat, majdnem 10 ezer embert evakuálni akarják legalább huszonnégy órára. A felrobbantott talapzatok romjai a híd alatt folyó Polcevera patak medrébe hullanak majd. 

Az 1967-ben felavatott Morandi híd középső szerkezeti elemei tavaly augusztus 14-én omlottak le egy vihar következtében. A több mint egy kilométer hosszú, kilencven méter magas híd Genova keleti és nyugati részét kötötte össze.

Hídomlás Genova közelében
Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

Francesco Cozzi genovai főügyész a tragédia után egy nappal azt nyilatkozta, hogy 42 halálos áldozatot követelt a tragédia, ez a szám később 43-ra nőtt. Több mint ötszáz ember pedig elveszítette otthonát.

A baleset okait kereső ügyészi vizsgálat még folyamatban van, 73 személy, többek között a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetőivel szemben indult vizsgálat. A római kormány 2020 tavaszára ígérte egy új híd megépítését. Ehhez pedig a világ egyik leghíresebb építésze nyújtott segítséget, a genovai születésű Renzo Piano, aki ingyen készítette el a terveket a Morandi-viadukt helyére kerülő hídhoz.

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.