Elhagyják Üzbegisztánt a hatalomátvétel elől menekülő afgán pilóták

Az első csapat már elindult az Egyesült Arab Emírségekbe, de hogy utána hova mennek, az kérdéses.

2021. szeptember 13., 19:39

Szerző:

Elhagyhatják Üzbegisztánt a tálibok hatalomátvétele elől elmenekült afgán pilóták – közölte egyikük a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva. Juszup Kabulzsanov üzbég külügyi szóvivő hétfőn bejelentette: az augusztusban illegális határátlépés miatt őrizetbe vett afgán katonákat és civileket áthelyezték egy másik országba. A beszámolóból nem derül ki, hogy melyik országról van szó. A radikális iszlamisták afganisztáni hatalomátvételét követően augusztus közepén több mint 500 afgán katona menekült el 22 repülőgépen és 24 helikopteren az észak-afganisztáni Mazari-Sarifból Üzbegisztánba, írja az MTI. Az amerikai kiképzést kapott afgán pilótákat és segédszemélyzetet az üzbegisztáni Termez városa melletti táborban helyezték el szökésüket követően. Sokan közülük a táborban töltött egy hónap során kifogásolták, hogy foglyoknak érzik magukat, mozgásukat jelentősen korlátozzák, és nem jutnak megfelelő élelmiszerhez és gyógyszerhez. Az egyik, névtelenséget kérő pilóta elmondta, az első csoport az Egyesült Arab Emírségekbe indult. Hozzátette, hogy áttelepítésük valószínűleg több hullámban fog történni.

Az üzbegisztáni táborban tartózkodó afgán katonai személyzet komolyan tartott attól, hogy visszaküldhetik őket Afganisztánba, ami akár a halálos ítéletüket is jelenthette volna. A tálibok követelték mind a pilóták visszaküldését, mind a katonai repülőgépeik visszaszolgáltatását. Mindemellett azt ígérték, nem fognak megtorlással élni azokkal szemben, akik ellen korábban harcoltak, sőt arra buzdították az afgán hadsereg volt tagjait, hogy csatlakozzanak az ország újjászerveződő biztonsági erőihez. Amerikai tisztségviselők szerint a tálibok nyomást próbáltak gyakorolni az üzbég vezetésre, hogy adják át a gépeket és a személyzetet. Az afgán légierő Reutersnak nyilatkozó egykori tagjai teljesen más helyzetet festettek le. Már a tálibok hatalomátvétele előtt is kiemelt célpontok voltak az angolul beszélő, amerikai kiképzést kapott pilóták, akik közül többeket meggyilkoltak a szélsőségesek. Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa a 46 katonai repülőgépnek és helikopternek, amelyen a pilóták elmenekültek Afganisztánból a kormányhadsereg összeomlása nyomán. Értesülések szerint vannak köztük A-29 típusú könnyű támadó repülőgépek és UH-60 Black Hawk típusú szállítóhelikopterek.

(Kiemelt kép: Az afgán biztonsági erők tagjai célra tartanak a kormány ellen lázadó radikális iszlamista tálibokkal vívott harc közben a nyugat-afganisztáni Herátban 2021. augusztus 3-án. Fotó: Hamed Sarfarazi / MTI/AP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.