Elengedték a túszul ejtett katonákat a kolumbiai kokatermesztők

A földművesek magát Juniornak nevező szóvivője, a helyi rádióban jelenettete be, hogy készek a katonák szabadon engedéséről tárgyalni.

2021. október 29., 07:50

Szerző:

A kolumbiai kokatermesztők elengedték a kedden túszul ejtett 180 katonát – közölte a helyi sajtó Carlos Camargo ombudsmanra hivatkozva.

Az ügyben az ombudsman hivatala és Tibú településének hatóságai közvetítettek, írja az MTI. Ómar Sepúlveda tábornok nem sokkal korábban arról számolt be, hogy a parancsnoksága alá tartozó katonákat kedden „rabolták el” furkósbotokkal és bozótvágókésekkel felfegyverzett földművesek. Mint mondta, az ország északkeleti, Venezuelával határos szegletébe vezényelt kontingens feladata az illegális kokaültetvények megsemmisítése volt.

Sepúlveda közölte azt is, hogy a katonákat egy iskolában tartották fogva. A kolumbiai hadsereg az AFP francia hírügynökségnek eljutatott egy felvételt, amelyen egy csoport egyenruhás katona látható, akiket civilek felügyelnek. A tábornok hozzátette, hogy

a hatszakasznyi katonát mintegy hatszáz földműves ejtette foglyul.
A földművesek magát Juniornak nevező szóvivője, a helyi rádiónak elmondta, hogy készek a katonák szabadon engedéséről tárgyalni.

Hangsúlyozta, hogy a bogotái vezetés korábbi ígéreteitől eltérően nem segített nekik abban, hogy a kokaültetvények helyére legális növényi kultúrákat termesszenek.

A kolumbiai emberi jogi ombudsman a Twitteren ismertette, hogy tárgyalódelegációt küldtek a földművesekhez a Tibú nevű településre.
Tibú a Catatumbo régióban található, amely az ENSZ szerint több mint 40 ezer hektár kokaültetvénnyel a világ legnagyobb kábítószertermelő vidéke.

Kolumbia mindemellett a világ egyik legnagyobb kokatermesztő országa. Közel 169 ezer hektáron termesztenek kokacserjét, amely szárított leveleit perui és bolíviai indiánok évszázadok óta rágják élénkítőszerként. A levélből kivonható kokain azonban erős és illegális kábítószer. Az ENSZ 2018-as felmérése szerint Kolumbia évente 1120 tonna kokaint tud előállítani.

A bogotái vezetés igyekszik megfékezni a kábítószertermelést, a hadsereg pedig rendszeresen semmisít meg kokaültetvényeket, amelyek földművesek ezreinek gyakran egyedüli megélhetési forrását jelentik. A biztonsági erők és a termesztők összecsapásai ezért nem számítanak ritkaságnak.

(Kiemelt kép: illusztráció. Philip S. Goldberg, az Egyesült Államok kolumbiai nagykövete (l) egy kokacserjét emelget Carlos Holmes Trujillo kolumbiai védelmi miniszter mellett a tiltott növénykultúrák felszámolására irányuló művelet során a kolumbiai Narino megyei Tumacóban 2020. december 30-án. Fotó: Juan Barreto / AFP)

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.