Porszem kerülhet az elektromos autók terjedésének gépezetébe

Az orosz-ukrán háború és az emelkedő nyersanyagköltségek rámutattak arra, hogy az akkumlátorgyártásnak igenis vannak kockázatai, amely viszont egy fontos mozgatórugója annak, hogy az elektromos autózás el tudjon terjedni.

2022. június 13., 19:05

Szerző:

Nyersanyaghiány veszélyeztetheti az elektromos járművek elterjedését – derült ki a Roland Berger tanácsadó cég Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményéből. A német vállalat a lítium-ion akkumulátorok piacáról készített kutatást, ami az elektromos járművek kulcsfontosságú alkatrésze.

A kutatás kitér arra, hogy folyamatosan növekszik az érdeklődés az elektromos autók iránt, amely miatt 2030-ra a személygépkocsi-eladások számának több mint 30 százalékát már elektromos autók tehetik ki. Ezt az erőteljes keresletet azonban nem biztos, hogy az akkumlátorgyárak nyomon tudják követni, főleg a jelenlegi helyzetben.

Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere szerint a nyersanyagköltségek növekedése és az orosz-ukrán háború erőteljesen súlyosbítja az EV-akkumlátorok gyártását. Emiatt viszont nem fog csökkeni az elektromos járműveik iránti kereslet, de lassíthatja azt.

Az akkumulátorhiány megelőzése érdekében a gyártóknak egyre nagyobb szerepet kellene vállalniuk az ellátási lánc minden területén – vélik a tanulmány szerzői. Például az autógyártó üzemek fokozhatnák jelenlétüket a nyersanyagok bányászatában is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Audi RS e-tron GT a Szöuli Mobilitási Kiállítás sajtóelőzetesén a KINTEX kiállítócsarnokban Goyangban 2021. november 25-én. Fotó: Jung Yeon-je / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.