Egyre nagyobb bajban a tigrisek Indiában

Pedig 50 rezervátum áll a rendelkezésükre. 

2021. december 30., 12:06

Szerző:

Indiában 126 tigris pusztult el az idén, több, mint bármikor az adatgyűjtés 2012-es kezdete óta - jelentette be csütörtökön a nagymacskák védelmével megbízott hatóság, a National Tiger Conservation Authority (NTCA).  Legutóbb szerdán találtak holtan egy tigrist Madhja Prades államban. A korábbi rekordot a 2016-os év tartotta 121 elpusztult nagyragadozóval.

India ad otthont a világon élő tigrisek 75 százalékának. A függetlenség 1947-es elnyerésekor 40 ezerre becsülték az országban élő tigrisek számát, amely 2006-ban apadt a mélypontjára, amikor mindössze 1411 ilyen ragadozót tartottak számon Indiában. Azóta 2018-ig sikerült csaknem háromezerre (2967) feltornázni a tigrisek számát, amit történelmi eredménynek nevezett Narendra Modi miniszterelnök. A növekedés azonban legalább részben az állatszámlálási technikák fejlődésének tudható be szakértők szerint.

Az elmúlt évtizedben főleg természetes okokból pusztultak el tigrisek Indiában az NTCA szerint, de sok állat esett áldozatul vadorzóknak és ember és állat közti konfliktusnak is.  Tigristámadásban 225 ember vesztette életét 2014 és 2019 között hivatalos adatok szerint. Egy júliusi kormányközlemény szerint India élen jár a tigrisek fajmegőrzésben, az ott alkalmazott módszerek mintául szolgálnak más országok számára is. Országszerte 50 rezervátumot jelöltek ki a tigriseknek.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

 

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.