Négy új katonai bázist építenek az amerikaiak

Négy újabb katonai bázist építenek az amerikaiak a Fülöp-szigeteken, így növelik a térségben Kína elrettentésére szolgáló jelenlétüket.

2023. március 22., 08:56

Szerző:

Négy új amerikai katonai támaszpont létesül a Fülöp-szigeteken a meglévő öt mellett az Amerikai Egyesült Államokkal 2014-ben aláírt megállapodás alapján, és az egyik a Dél-kínai-tengerrel szomszédos tartományban lesz – jelentette be ifjabb Ferdinand Marcos szerdán.

Februárban a Fülöp-szigeteki elnök jóváhagyta azt a négy helyszínt, ahol az Egyesült Államok a már meglévő öt után további négy amerikai katonai bázist létesíthet egy olyan időszakban, amikor Kína egyre határozottabban lép fel a Dél-kínai-tengeren és Tajvannal szemben.

„További négy helyszínt jelöltem ki országszerte: lesznek északon, lesznek a Palavan-szigetcsoporton, és lesznek az ország déli részén is” – magyarázta Marcos egy sajtótájékoztatón a Fülöp-szigeteki hadsereg megalapításának évfordulóján rendezett ünnepség után.

Marcos a megemlékezésen felszólította a hadsereg jelenlévő tagjait, hogy legyenek éberek, mert a szigetország biztonságát fenyegető külső veszélyek egyre „összetettebbekké” és egyre „kevésbé megjósolhatókká” válnak.
Manila és Washington hamarosan közösen jelentik be a támaszpontok pontos helyszíneit, erősítette meg az államfő, hozzátéve, hogy ezek a katonai bázisok növelik az ország védelmi képességét, amellyel a Fülöp-szigetek északi részét meg tudja védeni. Luzon az ázsiai ország legnagyobb, északon fekvő szigete, amely a legközelebb fekszik Tajvanhoz.
Az Egyesült Államokkal kötött, úgynevezett megerősített védelmi együttműködési megállapodás (EDCA) hozzáférést biztosít Amerikának a Fülöp-szigeteki katonai támaszpontokhoz: közös kiképzéseket tarthatnak, előzetesen ott tárolhatják az amerikai felszerelést, valamint kifutópályát, üzemanyag-tárolót, katonai szálláshelyet és más hasonló létesítményeket építhetnek. Ugyanakkor ezek nem jelentenek állandó amerikai jelenlétet az országban.

Washington 80 millió dollár (29 milliárd forint) értékű infrastrukturális beruházást ígért Manilának az öt, már működő amerikai katonai bázison a Fülöp-szigeteken.

(Kiemelt kép: amerikai támaszpont Manilában, a Fülöp-szigeteken. Fotó: Ted Aljibe / AFP)