Joe Biden nyilvánosságra hozza a Covid-19 eredetével kapcsolatos hírszerzési dokumentumokat

Joe Biden amerikai elnök hétfőn írta alá azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a Covid-19 eredetével kapcsolatos hírszerzési dokumentumok titkosítását.

2023. március 21., 08:04

Szerző:

A 2023-as Covid-19 eredettörvénynek is nevezett jogszabály elrendeli a Nemzeti Hírszerzés igazgatójának, hogy a hatályba lépését követő 90 napon belül szüntesse meg a titkosítást a vuhani víruskutató intézet és a koronavírus eredetével kapcsolatos információkra vonatkozóan  – írja a Politicora hivatkozva a Telex. Az igazgatónak jelentés formájában kell benyújtania az adatokat a Kongresszusnak.

Joe Biden nyilatkozatában azt írta, hogy egyetért a Kongresszussal abban, hogy minél több információt kell nyilvánosan megosztani a témában, ugyanakkor a nemzetbiztonsági kérdéseket továbbra is szem előtt fogja tartani. A titkosítás feloldását követően bárki hozzáférhet majd a koronavírus eredetéhez kapcsolódó hírszerzési adatokhoz. 

A vírus eredetével kapcsolatban egyébként még az amerikai hírszerző közösség is megosztott: vannak, akik a természetes eredetet tartják a legvalószínűbbnek, és vannak akik úgy vélik, hogy egy laboratóriumból kiszabadult kórokozó okozta a járványt. A WHO szerint mindkét lehetőség elképzelhető. 

Mindeközben kínai kutatók hirtelen olyan adatokat töltöttek fel a koronavírus genetikai információinak megosztására szolgáló tudományos adatbázisba, amelyekkel fontos bizonyíték kerülhetett elő arra vonatkozóan, hogy a világjárványt okozó vírus a vuhani élelmiszerpiacon árult nyestkutyáktól származhat. Az adatok aztán eltűntek a platformról, de addigra már többen letöltötték és elkezdték elemezni őket. 

(Kiemelt képünk: Elektronmikroszkópos felvétel a SARS-CoV-2 vírusról, ami a Covid-19 fertőzést okozza. Fotó: Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet/AFP)