Egy hét múlva temetik Fülöp herceget, Meghan Markle nem lesz a gyászolók között

Szűk, családi körben tartják a szertartást, de a televízió élőben közvetíti. Harry herceg hazautazik a búcsúztatásra, de felesége, a várandós Meghan Markle várhatóan nem tart vele.

2021. április 10., 19:33

Szerző:

Nem sokkal azután, hogy szombaton díszsortűzzel tisztelegtek a pénteken elhunyt Fülöp edinburghi herceg emléke előtt, a Buckingham-palota közzétette a temetésének részleteit. Eszerint II. Erzsébet királynő férjétől április 17-én, jövő szombaton, brit idő szerint 15 órakor – közép-európai idő szerint 16 órakor – vesznek végső búcsút a London nyugati határában lévő windsori kastély Szent György-kápolnájában.

A búcsúszertartást a járványvédelmi intézkedések figyelembevételével tartják, a ceremónia emiatt nem lesz nyilvános, csak a királynő és a családtagok lesznek jelen, de a szertartást a televízió közvetíti. Fülöp korábban maga is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású temetési szertartást.

A királyi család azt kéri, hogy akik szeretnék leróni kegyeletüket, azok a járványveszély miatt ne gyűljenek össze nagy számban a windsori kastélynál vagy a Buckingham-palotánál, ehelyett nyújtsanak adományokat a herceg által egykori támogatott jótékonysági szervezeteknek.

A nagy-britanniai középületeken a temetés utáni napon reggel 8 óráig félárbocra eresztett brit zászlók lobognak.

Fülöp herceg búcsúztatására hazautazik Harry herceg, a királynő és Fülöp unokája, aki tavaly visszavonult a királyi család tagjaként rá háruló feladatoktól és amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött. Felesége, a várandós Meghan Markle orvosai tanácsára várhatóan nem tart férjével.

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Andy Rain)