Díszsortűzzel tisztelegtek Fülöp herceg emléke előtt

Katonai tiszteletadással emlékeztek meg Fülöp edinburghi hercegről, a brit uralkodó férjéről, aki pénteken hunyt el, nem sokkal századik születésnapja előtt.

2021. április 10., 17:45

Szerző:

Az Egyesült Királyság több városában, valamint Gibraltáron 41 díszlövéssel adóztak a tüzérségi egységek a minap elhunyt Fülöp edinburghi herceg emlékének.

A brit királyi haditengerészet két hajója is leadott 41 díszlövést, megemlékezve arról is, hogy Fülöp herceg a második világháború idején a haditengerészet aktív állományú tisztjeként a földközi-tengeri hadműveletek több döntő fontosságú ütközetében részt vett.

A ceremónia központi helyszíne a brit hadsereg londoni helyőrsége volt, ahol ugyanazokat az ágyúkat használták, amelyekből II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947-ben tartott esküvőjén, majd az uralkodó 1953-as koronázási ünnepségén is díszlövéseket adtak le.

London és Gibraltár mellett a skót és a walesi fővárosban, Edinburghban és Cardiffban, valamint a brit királyi család észak-írországi rezidenciája, Hillsborough Castle parkjában is tüzérségi díszlövésekkel emlékeztek meg Fülöp hercegről, aki június 10-én töltötte volna be századik életévét.

A herceg halálának hírére a politikai pártok felfüggesztették a jövő hónapban esedékes helyhatósági választások kampányát. Május 6-án Skóciában és Walesben parlamenti, Angliában tanácsi, Londonban városházi és polgármester-választásokat tartanak.

Fülöp hercegtől – kívánságának megfelelően – várhatóan nem teljes körű állami temetésen vesznek majd búcsút. Előzetes hírek szerint a herceg búcsúztatására hazautazik Harry herceg, aki amerikai feleségével az Egyesült Államokba költözött.

(Kiemelt kép: MTI/EPA | Andy Rain)