Ebben a szomszéd országban változik a karanténkötelezettség

Egy másikban pedig a tesztelési szabályok.

2022. február 1., 14:34

Szerző:

Horvátországban keddtől rövidebb lesz a karanténkötelezettség időszaka, a változások a kontaktszemélyekre és a fertőzöttekre is vonatkoznak – közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

A HZJZ ajánlásai szerint tíz napról hét napra csökkentik a kontaktszemélyek esetében az elkülönítést. A karantén alól felmentést kapnak azok, akik felvették mindhárom oltást, vagy négy hónapon belül két oltást kaptak, illetve ez idő alatt felgyógyultak a fertőzésből.
Öt napra csökkentik azok számára az elkülönítést, akik igazoltan fertőzöttek és enyhébb vagy közepes tünetekkel rendelkeznek. A karantén csak negatív teszttel oldható fel öt nap után. Ez azonban nem vonatkozik az oltatlanokra vagy azokra, akik még nem estek át a fertőzésen, nekik továbbra is tíz napig kell elkülönítőben maradniuk.

A válságstáb a hónap végéig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket. Az országban továbbra is korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, zárt térben pedig kötelező a maszk viselése.

A közel négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 14 730 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 66-an hunytak el. Kórházban 2052 beteget ápolnak, közülük 183-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 294 732-en kaptak védőoltást, közülük 2 206 142-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában keddre 11 810 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 14 beteg halt meg. Kórházban 887 beteget ápolnak, közülük 132-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 260 945-en kaptak védőoltást, közülük 1 210 314-en mindkét adagot felvették.

Az országban február 1-jétől változnak a tesztelési szabályok.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter elmondta: a felgyógyultsági igazoláshoz ezentúl elegendő lesz az antigén gyorsteszt, ingyenes PCR-tesztet csak orvosi beutalóval lehet végeztetni.

A pozitív gyorsteszttel Covid-igazolványt is lehet igényelni, ez azonban csak Szlovénia területén lesz érvényes, határátlépéshez nem. Aki ennek alapján szeretne európai uniós Covid-igazolványt kiállíttatni, annak saját költségen kell PCR-tesztet végeztetnie – hangsúlyozta a tárcavezető.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.