Rendkívüli: orosz gép ütközött amerikai drónnal a Fekete-tenger felett

Ez az eddig legsúlyosabb légi összeütközés a két nagyhatalom között az orosz-ukrán háború kitörése óta.

2023. március 14., 18:59

Szerző:

Egy Szu-27 típusú orosz harci gép megütötte egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült - közölte kedden az amerikai hadsereg.

„MQ-9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett” – tudatta közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka.

Az értesülések szerint az eset a Fekete-tenger felett, nemzetközi légtérben történt.

John Kirby, az amerikai Védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján az esetről elmondta, kapcsolatba léptek az orosz védelmi minisztériummal és aggodalmukat fejezték ki nekik a történtek miatt. Hozzátette, voltak már ilyen incidensek a két ország légieszközei között a térségben, ez azonban „az eddigieknél agresszívabb lépés volt Oroszország részéről”. Kirby egyben aggodalmát fejezte ki az agresszív orosz lépés miatt.

Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka tájékoztatta a NATO-szövetségeseket a fekete-tengeri incidensről.

„A Fekete-tenger légtere és vize mindenkié, egyetlen nemzet sem sajátíthatja ki, és továbbra is megvédjük nemzeti érdekeinket a világnak ezen a területein” – szögezte le a szóvivő.

(Kiemelt kép: illusztráció. Egy ilyen Szuhoj-27-es vadászgép ütötte el a Reaper-drónt 2023. március 14-én. Fotó: STR/AFP)