Műholdfelvételek bizonyítják: titokban mozgolódik az orosz légierő

Az orosz haderő titokban jelentős átalakításokat kezdett a háború szempontjából stratégiailag lényeges légibázison, írja Twitter-oldalán Brady Africk műholdkép-elemző.

2023. március 7., 11:54

Szerző:

Africk hat ukrajnai, illetve oroszországi területén található légibázisról készült műholdkép-sorozatot vett lajstromba, az általános megállapítása az, hogy a bázisokon jelentősnek mondható bővítéseket hajtott végre az orosz haderő.

Az elemző dokumentumai szerint a millerovói légibázison új helikopter-leszállópályákat alakítottak ki, több parkolóhelyet is telepítettek szárazföldi járműveknek. Egyúttal folyamatosan bővítik a Szevasztopol melletti Belbek légibázist, amint hasonló tevékenység figyelhető meg az Ukrajna déli részén zajló műveletek szempontjából fontos Tagnarog légibázison. összesen 13 nagy méretű merevszárnyas repülőgépnek építettek ki tárolókapacitást és egy új helikopter-leszállópálya is épült – idézi a portfolio.hu.

Africk megállapítása szerint nyár óta bővítik a jejszki légibázist, a megszállt Bergyanszk térségében található reptér védelmét alaposan megerősítették földsáncokkal, lövészárkokkal és más, fizikális akadályokkal. A krími Henicsenszk térségében pedig kialakítottak egy új helikopterbázist.

Ráadásul – tettet hozzá Brady Africk – a felsoroltak csak a leglátványosabb eseteket jelentik, a lista nem teljes, jelentős bővítések zajlanak más támaszpontokon is.

(Kiemelt kép: A krími oroszbarát önvédelmi erők tagjai elfoglalják a Krím félszigeten fekvő Szevasztopol melletti Belbek légi támaszpontot 2014. március 22-én. Az ukrán ellenőrzés alatt álló bázis ukrán parancsnokát, Julij Mamcsur ezredest őrizetbe vették. Két ember, egy újságíró és egy ukrán katona megsebesült. MTI/EPA/Jakubi Kaminszkij))