Bűnösnek találták Donald Trump egyik volt tanácsadóját a kongresszus akadályozásában és tanúk megfélemlítésében

2019. november 15., 19:23

Szerző:

Egy esküdtbíróság pénteken bűnösnek találta Donald Trump amerikai elnök egyik korábbi tanácsadóját, Robert Stone-t, a kongresszus akadályozásában és tanúk megfélemlítésében.

A republikánus tanácsadó ellen összesen hét rendbeli bűncselekményben emeltek vádat, s az elmúlt hetekben tartott perben beidézett tanúvallomások alapján valamennyi pontban bűnösnek találták.

Roger Stone
Fotó: AP/Andrew Harnik

A 67 éves Robert Stone ügyei a 2016-os amerikai választási folyamatba történt orosz beavatkozás vizsgálatával foglalkozó, Robert Mueller vezette bizottság nyomozásai során kerültek az érdeklődés homlokterébe. Beidézték a kongresszus elé is, ahol a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt tett vallomásában hazudott a törvényhozóknak.     A vádhatóság pénteken kihirdetett döntése szerint a bizonyítékok és a tanúvallomások alátámasztják, hogy Roger Stone a 2016-os amerikai választások előtt igyekezett megszerezni azokat az e-maileket, amelyeket oroszok tulajdonítottak el a Demokrata Párt szervereiről, és ezeket továbbította a WikiLeaks nevű kiszivárogtató portálhoz. A vád szerint rendszeresen tájékoztatta erről Donald Trumpot, aki akkor még csak elnökjelölt volt.

A kilenc nőből és három férfiból álló vádhatóság két napon keresztül tanácskozott, mire meghozta a döntését. Ítélet 2020 februárjában várható.

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.