Donald Trump fizetett és szabadon távozott

Feladta magát Donald Trump csütörtökön Georgia állam atlantai börtönében, ahol a múlt heti bűnügyi vádemelés nyomán nyilvántartásba vették, majd 200 ezer dollár óvadék ellenében szabadon távozhatott. 

2023. augusztus 25., 08:16

Szerző:

Donald Trump helyi idő szerint este érkezett a georgiai nagyvárosba, ahol a Fulton megyei börtönben formális letartóztatás történt, aminek részeként ujjlenyomatot vettek tőle, és elkészült a nyilvántartási fotó, az úgynevezett „mugshot”. Donald Trump 200 ezer dollár óvadék ellenében távozott a börtönből. Az óvadéki megállapodás értelmében a volt elnök nem beszélhet, illetve kommunikálhat a nyilvánosság előtt tanúkat, illetve vádlottársait „megfélemlítő” módon. Az ügyész és a védők között megállapodás megsértése bebörtönzéssel járhat. 

Az atlantai börtönben való megjelenése előtt Donald Trump lecserélte korábbi védőügyvédjét egy helyi jogászra, a „fehérgalléros” ügyekre szakosodott Steven Sadowra. A jogász közleményben erősítette meg a felkérést, és azt írta, hogy a Georgia államban indult vádeljárás során ő képviseli majd Donald Trumpot. Hozzátette, hogy véleménye szerint ügyfelét soha nem lett volna szabad megvádolni a felhozott cselekményekkel, amelyekben ártatlan. Fani Willis ügyész múlt hétfőn augusztus 25-e pénteket szabta határidőként a vádlottak számára, hogy megjelenjenek a kijelölt Fulton megyei börtönben, Atlantában.

Az ügyész csütörtökön meglepetésre az ügy minden vádlottja esetében októberi tárgyalást indítványozott. Fani Willis azt követően jelezte a bíró számára javaslatát, hogy az ügy egyik vádlottja, Kenneth Chesebro – Donald Trump korábbi kampány-ügyvédje – gyors eljárást kért. A bíró a kérést jóváhagyta és október 23-ra írta ki a tárgyalást, aminek nyomán az ügyész jelezte, szeretné, ha mind a 19 vádlott esetében kevesebb, mint két hónap múlva megkezdődne a tárgyalás. Donald Trump új ügyvédje, Steven Sadow jelezte, hogy ügyfele ellenzi az ügyész indítványát.

A vádeljárás során érintett 19 ember ügyében a börtönbeli nyilvántartásba vétel nem jelent bírósági meghallgatást. Az ügyész eredetileg azt indítványozta, hogy a vádak hivatalos ismertetése szeptember 5-e hetében történjen meg. Donald Trumpot és 18 társát a múlt héten a Fulton megyei kerületi ügyész összesen 41 vádpontból álló vádiratot terjesztett elő a 2020-as elnökválasztás eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet miatt bűnszervezetben elkövetve. Szerdán már jelentkezett az atlantai börtönben Rudy Giuliani, Donald Trump korábbi ügyvédje, New York volt polgármestere, aki szintén a vádlottak között van.

Csütörtökön Donald Trump börtönbeli megjelenésével egy időben a Képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, az amerikai törvényhozás felügyeleti jogkörére hivatkozva bekérte az ügyben eljáró kerületi ügyész, Fanni Willis, valamint irodája és a szövetségi kormány közötti minden kommunikációt, köztük az üzenetváltásokat Jack Smith, különleges ügyésszel, aki a szövetségi bűnvádi eljárásokat emelte Donald Trump ellen. Jim Jordan a hivatalos kérést többi között azzal indokolta, hogy a büntetőügy kapcsán felmerül a politikai indíttatás.

(Kiemelt képünkön:  A Fulton megyei seriffhivatal által 2023. augusztus 24-én kiadott képen Donald Trump volt amerikai elnök foglalási fotója látható. Donald Trump volt amerikai elnököt lefényképezték rendőrségi arcképhez, miután augusztus 24-én letartóztatták a Georgia állambeli Fulton megye börtönében - jelentette több amerikai médium helyi tisztviselőkre hivatkozva. Fotó: FULTON MEGYEI SERIFFI HIVATAL / AFP)