Medvegyev szerint a japán miniszterelnöknek rituális öngyilkosságot kellene elkövetnie

Egyre durvább a volt orosz elnök, a japán kormány még nem kommentálta Medvegyev kirohanását.

2023. január 14., 12:41

Szerző:

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője Telegramon most arról írt hosszabban, hogy a japán miniszterelnöknek, Kisida Fumiónak véleménye szerint „szeppukut”, azaz a szamurájuk hagyományos öngyilkosságát kéne elkövetnie, és „ki kellene beleznie saját magát.”

Mindezt Medvegyev azért javasolja neki, mert szerinte „Japán szolgai módon teljesíti az Egyesült Államok minden kérését”, ideértve a fegyverkezést is.

Mindezt Medvegyev arra reagálta, hogy Kisida Fumio nemrég arról beszélt, minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy Ukrajnában az oroszok atomfegyvert vessenek be. Noha korábban a volt orosz elnök is fenyegetőzött ilyesmivel, most egyszerű paranoiának minősítette a japány kormányfő szavait, szerinte Kisida „hülyeségeket beszél Oroszországról.”

A megszólalásokkal kapcsolatban a brit Guardian kereste a japán kormányt is, de a megjegyzésekre sem a japán miniszterelnök hivatala, sem pedig a külügyminisztérium nem reagált még. A valamikor igencsak diplomatikus Medvegyev Ukrajna megtámadása óta bizarr Telegram-bejegyzéseivel kelt nagy figyelmet, főleg, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfontosabb emberének számít.

(Kiemelt kép: Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának helyettes vezetője a moszkvai Vörös téren 2020. június 24-én. Fotó: Jekatyerina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP)

17:23

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danyilov és Volodimir Zelenszkij is arról beszéltek a közösségi médiában, hogy Ukrajna nyugati partnerei a nyugati tankok után F16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításáról hozhatnak döntést.