Azerbajdzsán csaknem száz örmény katona holttestét adta át Jerevánnak

Azerbajdzsán az örmény határon szeptember 12-14-én történt összecsapásokban elesett 95 örmény katona holttestét adta át Jerevánnak – jelentette a hadifoglyokkal, túszokkal és eltűntekkel foglalkozó állami bizottság kedden.

2022. szeptember 20., 14:45

Szerző:

A tájékoztatás szerint folytatódik az örmény katonák holttestének keresése az Azerbajdzsán által ellenőrzött területeken. A kutatásban részt vesznek a katonai ügyészség képviselői is. Zajlik a holttestek hazaszállítására irányuló humanitárius kezdeményezés is.

Baku szeptember 17-én 32 katona maradványait adta át az örmény félnek. Azerbajdzsán eddig így összesen 127 holttestet adott át Örményországnak a határon történt eszkaláció óta.

Örményország és Azerbajdzsán évtizedek óta viszályban áll egymással a hegyi-karabahi enklávé miatt, amely örmény többségű, de a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott. Örményország segítségével a helyi örmények a 90-es évek elején véres háborúban Hegyi-Karabah egészét, sőt a környező területeket is ellenőrzésük alá vonták.

A több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én lángolt fel újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított az örmények ellenőrizte enklávé és a környező területek visszafoglalására. Hadműveletei döntően sikerrel jártak. Jóllehet a felek 2020. november 9-én, orosz közvetítéssel fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben továbbra is rendszeresek az összetűzések. 

Azerbajdzsán a múlt héten örmény provokációra hivatkozva támadást indított Örményország ellen. Megfigyelők szerint azt igyekszik kihasználni, hogy a fegyverszüneti vonalon békefenntartókat állomásoztató Oroszország erejét leköti az ukrajnai háború.

Jereváni források szerint a harcok kiújulása most nem Hegyi-Karabahra, hanem örményországi területekre összpontosult. Az örmény hadsereg közlése szerint az azerbajdzsáni erők mintegy 7,5 kilométerre hatoltak be Örményország területére.

(Kiemelt kép: Hozzátartozók és gyászolók részt vesznek az Azerbajdzsánnal nemrégiben lezajlott határ menti összecsapásokban meghalt örmény katonák, Manvel Kachatryan, Ashot Muradyan, Serop Harutyunyan megemlékezésén Jerevánban 2022. szeptember 16-án. Fotó: Karen MINASYAN / AFP)