Brüsszel könnyítene a nonprofit egyesületek határokon átnyúló tevékenységén az EU-ban

Az Európai Bizottság kedden javaslatot fogadott el a nonprofit egyesületek határokon átnyúló tevékenységének megkönnyítésére az Európai Unióban – közölte a brüsszeli végrehajtó testület.

2023. szeptember 6., 12:40

Szerző:

A bizottság szerint a kezdeményezés javítaná az uniós belső piac működését azáltal, hogy megszünteti a jogi és adminisztratív akadályokat azon nonprofit egyesületek előtt, amelyek egynél több tagállamban működnek, így elősegíti ezen egyesületek szerepét az EU gazdasági és társadalmi értékeinek létrehozásában, és egyenlő versenyfeltételeket biztosít számukra.

Jelenleg azok a civil szervezetek, amelyek a székhelyüktől eltérő tagállamban folytatnak tevékenységet, nem kapnak egységes elismerést, és gyakran másodszor is regisztrálniuk kell, vagy akár új jogi személyt kell alapítaniuk az adott tagállamban.

Az Európai Bizottság becslései szerint egy új jogi keretrendszer bevezetésével évente akár 770 millió euróval is csökkenhetnek az érintett mintegy 350 ezer szervezet adminisztratív költségei. Ezenkívül a javaslat által érintett akadályok megszüntetése esetén további mintegy 185 ezer nonprofit egyesület folytathatna határokon átnyúló tevékenységet, ami 15 év alatt akár 4,2 milliárd euró hozzáadott értéket is teremthetne

 – olvasható a sajtóközleményben.

A testület által javasolt irányelv értelmében a határokon átnyúló tevékenységet folytató szervezetek minden tagállamban a csak helyben ténykedő egyesületekhez hasonlóan fognak működni. Az uniós tagállamoknak a székhely áthelyezésére vonatkozóan összehangolt szabályokat kell bevezetniük, lehetővé téve, hogy a nonprofit egyesületek teljes mértékben élvezhessék a letelepedés, valamint a szolgáltatások, az áruk és a tőke áramlásának szabadságát az EU-ban. Biztosítani kell továbbá, hogy a határokon átnyúló tevékenységet végző szervezetek a bejegyzés szerinti tagállamtól függetlenül teljes mértékben élvezhessék a belső piac előnyeit, és minden egyes tagállamban, ahol működnek, szabadon és megkülönböztetésmentesen hozzáférhessenek az állami finanszírozáshoz.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait tömörítő Tanácsnak is jóvá kell még hagynia. Az elfogadást követően a tagállamoknak két évük lesz, hogy az irányelvet átültessék a nemzeti jogba.

(Kiemelt képünkön az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben, 2021. július 6-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu/AFP)