Brit kémek kiderítették, hova lettek a Wagner-zsoldosok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma úgy tudja, a Roszgvardija parancsnoki struktúrájába épülhetett a Wagner-csoport nagy része. 

2023. november 12., 19:33

Szerző:

A Roszgvardija Wagner-karját valószínűleg Pavel Prigozsin vezeti, a néhai Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin fia. 

Más Wagner-zsoldosok vélhetően a Redut nevű, hétezer harcost számláló orosz katonai magáncéghez csatlakozhattak a brit védelmi minisztérium szerint.  

Míg a brit védelmi minisztérium úgy véli, hogy a 2023. júliusi lázadást követően az orosz állam most nagyobb ellenőrzést gyakorol a Wagner-csoport tevékenysége és korábbi személyzete felett, Ramzan Kadirov csecsen vezető azt mondta, hogy Wagner-orvosok csatlakoztak a csecsen Akhmat különleges erőkhöz.

Korábban, október 30-án az ukrán Szabad Európa Rádió már belenegette, hogy az orosz nemzeti gárda alárendeltségébe kerül a Wagner-csoport. Úgy tudják, a Wagner tagjainak felajánlották, hogy egyéni szerződést írjanak alá, vagy a jelenlegi szerződés feltételei szerint kívánnak tovább tevékenykedni. Akkori információik szerint a Wagner-csoport teljes struktúrája, a munkarend, a parancsnokok ugyanazok maradnak.

(Kiemelt képünkön páncélozott járművek blokkolják az utcákat Jevgenyij Prigozsin Wagner főnök nyilatkozata után az oroszországi Rosztov-On-Donban 2023. június 24-én. Fotó: Arkagyij Budnyickij / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)