A Wagner lehet a franciaországi antiszemita akciók gerjesztése mögött

A párizsi ügyészség közlése szerint  Dávid-csillag graffiti felfestés ügyében indított nyomozás a Wagner Force orosz zsoldoscég hackercsoportjának robothálózatához vezetett, amely a közösségi médiában népszerűsítette a festékszóróval megfestett csillagok fotóit és festési sémáit. 

2023. november 8., 19:55

Szerző:

A francia ügyészek azt vizsgálják, hogy Oroszország vagy valamelyik megbízottja részt vett-e többszáz Dávid-csillag graffiti felfestésére különböző épületeken, szerte az országban – írja a Euronews. Amint arról a 168.hu is beszámoolt, mintegy 60 Dávid-csillag került fel a falakra Párizs 14. kerületében hétfő este.

Franciaországban erősen megszaporodtak az antiszemita incidensek. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint az október 7-i izraeli Hamász-támadások óta több mint 850 ilyen cselekményt jelentettek országszerte. A Dávid-csillagos graffitik gyors és titokzatos megjelenése több épületen aggodalmat keltett a lakosság köreiben, mivel Franciaország ad otthont Európa legnagyobb zsidó lakosságának. 

A  párizsi ügyészség most azt közölte, hogy letartóztattak egy moldovai születésű férfit és nőt, akiket október végén fogtak el, miközben Dávid-csillagot festettek egy párizsi épületre. Az ügyészek felfedtek egy orosz nyelvű beszélgetést a házaspár telefonján, amelyben arra utasították őket, hogy fizetség fejében fessenek fel csillagokat.

Az ilyen provokációk a német nácik 1933-as hatalomátvétele óta a zsidó lakóházak, boltok vagy vendéglők megjelölésére és diszkriminációjára szolgálnak. Ezekkel jelzik, hogy az adott hely zsidó személy tulajdona, és ezzel buzdítanak a megjelölt helyek kerülésére, bojkottjára, megrongálására, elpusztítására, vagy a tulajdonos bántalmazására.

Az elfogott személyek mobil telefonjainak átvizsgálása segített a nyomozóknak két másik személlyel is kapcsolatba hozni a házaspárt, akiket szintén Dávid-csillagok felfestésén kaptak el Párizsban, és a technikai adatok szerint kapcsolatban álltak ugyanazzal a megbízóval – közölte az ügyészség. Megtalálták náluk azokat a festéshez használt sémákat, amelyek ugyanabból a forrásból érkeztek hozzájuk.

A nyomozás a Wagner Force orosz zsoldoscég hackercsoportjának robothálózatához vezetett, amely a közösségi médiában népszerűsítette a festékszóróval megfestett csillagok fotóit és festési sémáit

– mondta egy francia tisztviselő. Így lettek a rajzolatok szinte teljesen azonosak formában és méretben, és nem kézzel pingáltak.

2023. júniusának elején a Wagner Force csoportot még teljes egészében az orosz kormány finanszírozta, ami 1 milliárd dollárt tett ki a védelmi minisztériumtól és az állami költségvetésből a megelőző év során.

(Fotó: J-F ROLLINGER / ONLY FRANCE / Only France via AFP)