Le Penék csatlakoznak az antiszemitizmus elleni felvonuláshoz

Arra szólította fel szavazóit a franciaországi Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetője, korábbi elnöke, Marine Le Pen a szavazóit, hogy csatlakozzanak az antiszemitizmus elleni vasárnapi felvonuláshoz. A demonstrációt a Nemzetgyűlés és a Szenátus elnökei szervezték, hogy tiltakozzanak a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása óta Franciaországban megszaporodó antiszemita cselekmények ellen.

2023. november 8., 15:32

Szerző:

„Felszólítom minden tagunkat és szavazónkat, hogy jöjjenek és csatlakozzanak ehhez a menethez. Itt az ideje, hogy a franciák kifejezzék abszolút és teljes elutasításukat az antiszemitizmus látványos növekedésével szemben” – idézi Le Pent a euronews.com.

A francia szélsőjobboldal korábbi elnökjelöltje, Le Pen az RTL rádióban azt is mondta:„nagyon hosszú idő telt el azóta, hogy zsidó hitű honfitársaink ilyen típusú cselekedetekkel szembesültek", illetve jó néhány környék kiüresedett egy olyan ideológia, az iszlamista ideológia előretörése miatt, amely ellen ő mindig is nagy energiákkal harcolt.

Többen úgy vélik, taktikai okai vannak annak, hogy Le Pen ily módon támogatja a francia zsidó közösséget, amely a világ harmadik legnagyobb zsidó közössége. Úgy vélik, részben a közösség szavazatainak megszerzése, részben pártja normalizálása áll a háttérben, szakítás az ellentmondásos múlttal, melynek része, hogy ő maga is hírhedt volt antiszemita „vicceiről”, vagy például arról, hogy a holokausztot a történelem „részletének” nevezte.

Le Pen valószínűleg megpróbálja a maga javára fordítani azt is, hogy a francia nemzet politikailag továbbra is megosztott: a baloldali szövetség (NUPES) egyik tagja, a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország (LFI) párt és elnöke, Jean-Luc Mélenchon folyamatosan „ellenállási mozgalomnak” nevezi a Hamászt, nem pedig terrorszervezetnek, és Izraelt okolja a két fél közötti konfliktusért.

Az Izrael és a Hamász között kitört konfliktus valamivel több mint egy hónappal ezelőtti kezdete óta Fanciaországban jelentősen megnövekedett az antiszemita bûncselekmények száma, beleértve ezekbe a zsidó boltokon elhelyezett falfirkákat és a halálos fenyegetéseket is. Ez a helyzet új utat nyit Le Pen előtt, aki úgy tűnik, iszlamista ellenes álláspontra helyezkedett.

(Fotó: ALAIN JOCARD / AFP)