Elharapódzó antiszemitizmus – Dávid-csillagokat festettek fel a házakra Párizsban

Október 7. óta több mint 850 antiszemita esetet jelentettek be a francia rendőrségen.

2023. október 31., 19:59

Szerző:

Mintegy 60 Dávid-csillag került fel a falakra Párizs 14. kerületében hétfő este – írja a BBC nyomán az RTL. A 14. kerület polgármesteri hivatala közleményében azt írta, hogy

a cselekmények „az 1930-as évek eseményeit idézik, amelyek zsidók millióinak kiirtásához vezettek”.

A BBC szerint Franciaországban (is) erősen megszaporodtak az antiszemita incidensek. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint az október 7-i izraeli Hamász-támadások óta több mint 850 ilyen cselekményt jelentettek Franciaországban.

A párizsi hatóságok bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak rasszista szándékkal elkövetett rongálás miatt. Emmanuel Grégoire, Anne Hidalgo párizsi polgármester helyettese közölte, hogy a csillagokat eltávolítják, és vizsgálatot indítanak.

„Az antiszemitizmus továbbra is gyilkol. De soha nem adjuk fel a harcot”

– mondta Grégoire.

Hasonló graffitiket találtak Párizs külvárosaiban is, többek között Vanves, Fontenay-aux-Roses, Aubervilliers és Saint-Ouen városokban.

A csillagokat olyan feliratok kísérték, mint például „a folyótól a tengerig, Palesztina győzni fog”.

Saint-Ouen polgármestere, Karim Bouamrane felszólított, hogy a törvény teljes szigorával vonják felelősségre a városában található „antiszemita és rasszista” graffitik szerzőit.

Kedden Elisabeth Borne miniszterelnök elítélte az általa „gyalázatosnak” nevezett cselekményeket.

(Egy férfi belép egy épületbe, amelyre Dávid-csillagot festettek le az éjszaka folyamán Párizsban, 2023. október 31-én. Fotó: Geoffroy Van der Hasselt / AFP)