Egyre több fenyegetés éri a boszniai zsidókat

A növekvő antiszemitizmus miatt elmarad a kristályéjszaka néven elhíresült zsidóellenes erőszakhullámra való megemlékezés Bosznia-Hercegovinában – jelentette be a szervezőbizottság vezetője csütörtökön a Bosnainfo.ba hírportál beszámolója szerint.

2023. október 26., 16:15

Szerző:

Az N1 regionális hírtelevízióban Vladimir Andrle, a helyi zsidó kulturális, oktatási és humanitárius szervezet elnöke arról beszélt, hogy amióta a Közel-Keleten ismét fellángoltak az indulatok, „új valóságban élünk, egy együttérzés nélküli valóságban”. Véleménye szerint nem előremutató, hogy ennyire megosztotta a világot az izraeli-palesztin konfliktus. Hozzátette: ez Bosznia-Hercegovinában is érezhető, és mind az interneten, mind pedig a való világban folyamatosan nyomást gyakorolnak a zsidó közösségre, a boszniai zsidók számos fenyegetést kapnak. Jelentősen megnőtt az antiszemitizmus, főként Szarajevóban – tette hozzá. 

A múlt vasárnap mintegy kétezren vettek részt a szarajevói városháza előtt meghirdetett palesztinpárti tüntetésen, amelyet a bosznia-hercegovinai palesztin közösség szervezett. Vladimir Andrle szerint a tüntetéssel az volt a legnagyobb gond, hogy nem az áldozatok mellett állt ki, hanem a zsidók ellen. 

A kristályéjszaka központilag irányított zsidóellenes erőszakhullám volt a náci Németországban 1938. novemberében, ezt felidézve szerveztek volna megemlékezést Szarajevóban, azzal az üzenettel, hogy az ilyen gonosztetteknek, amelyek a holokauszthoz vezettek, soha többé nem szabad megtörténniük. A zsidóellenes erőszakhullám kezdetére koncerttel emlékeztek volna meg a szarajevói zsinagógában november 8-án, a rendezvényt azonban biztonsági okokra hivatkozva lemondták.

A becslések szerint Bosznia-Hercegovinában mintegy 1000 zsidó él.

(Kiemelt képünk illusztráció: A szarajevói zsidó kapuja, háttérben a belvárossal. A boszniai fővárosban már nem él több mint 800 zsidó. A második világháború előtt mintegy 12 ezer 500-an voltak, a lakosság 15-20 százalékát tették ki, de a holokauszt megtizedelte őket. Fotó: ELVIS BARUKCIC / AFP)

09:30

Országos járványnak nyilvánította Romániában a kanyarót kedden az egészségügyi minisztérium, miután a regisztrált megbetegedések száma megközelítette a kétezret és a fertőzés az ország 41 megyéje közül már 29-re átterjedt.