Boszorkányperben elkobzott sámándobot szereznének vissza a számik

A dob visszaadásáról a dán kulturális miniszternek kell döntenie.

2021. október 14., 17:36

Szerző:

A norvégiai számik (lappok) visszakérik egy szakrális dobukat, melyet 1691-ben, egy boszorkányperben kobzott egy tőlük Dánia – írta a The Guardian alapján az MTI.

A dob Anders Poulsson számi (lapp) sámáné volt, akit letartóztattak és börtönbe zártak. A dobot elkobozták, és a dán királyi család művészeti gyűjteményébe került, aztán 1849-ben a dán Nemzeti Múzeumba szállították. 1979-ben a dobot Dánia kölcsönadta a norvégiai Karasjok Sámi Múzeumának, a szerződés december 1-jén jár le. A dobot várhatóan visszaviszik Dániába, a számik azonban szeretnék, ha náluk maradna.

A karasjoki Sámi Múzeum már korábban levelet írt a dán Nemzeti Múzeumnak, hivatalosan kérte, hogy adja át a dob tulajdonjogát. A számi parlament elnöke, Aili Keskitalo a norvég és a dán sajtónak írt egy közleményt, melyben a dob visszaadását kérte. „Ez egy szertartásokon használt, szakrális tárgy, amelynek jelentős a kulturális értéke. A történelem során a számi sámánok arra használták, hogy a jövőt előre jelezzék, és kapcsolatba lépjenek a szellemi világgal" – mondta Keskitalo. Hozzátette: „Nagy fájdalom nekünk, hogy ezek a fontos tárgyak múzeumok pincéiben rejtőznek, ahol a számik nem láthatják, nem tanulmányozhatják őket".

A dán Nemzeti Múzeum kutatási vezetője azt mondta a norvég Verdens Gang című lapnak, hogy megfontolják a kérést, de a visszaadásról a dán kulturális miniszternek kell döntenie. Keskitalo szerint évek óta kérik a dobot. Azt reméli, „a dán királynő a dán emberek és az ország lelkiismereteként fog viselkedni". Margit királynő még nem válaszolt a kérésre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Számi sámándob. Fotó: Wikimedia Commons/Paul Hudson)