Hazatérve gyilkolnak a Wagner-zsoldosok

Azok a Wagner-zsoldosok, akik a börtönből jelentkeztek a frontra, hat hónap szolgálat után elnöki kegyelmet kaptak. Hazatérve azonban folytatják, amiért lecsukták őket: a gyilkolást.

2023. április 23., 08:58

Szerző:

A hírhedt orosz milíciában Ukrajnában szolgált és elnöki kegyelmet kapott erőszakos bűnözők terrorizálják azokat a közösségeket, ahová visszatérnek – írja a Guardian. Ezek a gyilkosságok mélyen megrázzák a helyi közösségeket, a szabadlábra helyezett bűnözők miatt országosan általános az aggodalom. Attól tartanak, hogy a férfiak további bűncselekményeket követnek majd el, sőt a fronton eltöltött hónapok miatt csak fokozódnak az erőszakos hajlamaik.

Az ukrajnai orosz invázió után Wagner-csoport több tízezer rabot vitt a frontra, köztük gyilkosokat és családon belüli erőszak elkövetőit. Azok, akik túlélték a hat hónapos időszakot, most szabadlábon térhetnek vissza korábbi lakhelyükre. A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin szerint már több mint ötezer egykori bűnöző töltötte le a megállapodás szerinti időszakot. Ilyen volt Sziukajev is, aki nemrégiben érkezett vissza szülővárosába, Chinvaliba.

Dél-Oszétia fővárosa, az alig 30 ezer lakosú Chinvali egyik népszerű figuráját, a 38 éves Szoszlan Valijevet gyilkolta meg egy hazatárő Wagner-katona a hét elején. A Guardian úgy tudja, hogy Cugri, ahogy Valijevet a városban mindenki becézte, fogyatékos volt, akit kedveltek a helyiek, „szívesen látott vendég volt az esküvőkön és rendezvényeken, olyan figura, akire nagyon vigyázott a közösség”. A Telegrammon közzétett felkavaró felvételen látható, amint Valijevet egy férfi üldözte és rugdosta, majd halálra késelte.

A helyi hatóságok kedden kora reggel bejelentették, hogy letartóztattak egy férfit, akit Valijev meggyilkolásával gyanúsítanak. Az állami média által azonosított férfi Georgij Sziukajev volt, egy elítélt gyilkos, akit tavaly ősszel a börtönből toborzott a Wagner félkatonai szervezet, hogy Ukrajnában harcoljon.

A város lakóit megdöbbentette a gyilkosság híre, és bár Prigozsin azt nyilatkozta az esettel kapcsolatban, hogy korábbi katonája, Sziukajev azért ölt, hogy megvédjen másokat Valijev zaklatásától, ezt Anatolij Bibilov, Dél-Oszétia korábbi elnöke visszautasította. Bibilov szerint a meggyilkolt férfi „kedves és ártalmatlan” ember volt, olyan ritka kivétel, akit mindenki szeretett.

Valijev meggyilkolása nem egyedi példa.

Március végén a Moszkvától ezer kilométerre, keletre fekvő Novij Burecben baltával gyilkoltak meg egy 85 éves nyugdíjast, Julia Buiskicsot. Az elkövető, a 28 éves Ivan Rosszomakin volt. Roszomakint már visszaesőként ítélték 2020-ban gyilkosságért 10 év börtönbüntetésre. Az ukrajnai harcok után nemrég tért vissza szülővárosába. Rosszomakin feltűnése azonnal felkavarta az alig pár száz fős közösségét, még külön ülést is tartott a település vezetése miatta. A megbeszélésen a rendőrfőkapitány megígérte, hogy a „problémás rendbontót”, március 28-án elszállítják a településről, ám egy nappal később az ex-Wagner milicista gyilkolt.

(Kiemelt képünk: A @concordgroup_official Telegram-csatornán 2023. március 3-án közzétett videófelvételen Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz félkatonai csoport vezetője egy meg nem nevezett helyen lévő háztetőről beszél a kamerába. Prigozsin kijelentette, hogy harcosai gyakorlatilag bekerítették Bahmutot. Ukrán hivatalos források szerint a harcok egyre nehezebbé válnak, miután Oroszország az elmúlt hetekben több falut is elfoglalt Bahmut közelében. Ugyanezen források szerint már csak mintegy 4500 ember maradt a lerombolt városban, amelynek a konfliktus előtt mintegy 70 ezer lakosa volt. Fotó: @concordgroup_official/AFP)