Újabb félévre amerikai vízumot kért Bolsonaro

A volt brazil elnök továbbra is az Egyesült Államokban maradna. Újabb fél évre igényelt vízumot a december 30. óta Floridában élő Jair Bolsonaro. Az Egyesült Államokba eredetileg a diplomaták és államfők számára kiadott vízummal utazott, amely 30 nap után lejár.

2023. január 31., 12:38

Szerző:

Bolsonaro két nappal utódja, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jei beiktatása előtt érkezett az Egyesült Államokba. Ügyvédje azt nyilatkozta, a volt elnök azt tervezi, hogy „kiszellőzteti a fejét, és néhány hónapig az Egyesült Államokban turistáskodik, mielőtt eldönti, hogyan tovább”. Az ügyvéd szerint az amerikai bevándorlásiak múlt pénteken kapták meg Bolsonaro turistavízum iránti kérelmét – írja a 444.

Miután Bolsonaro vereséget szenvedett a választáson, január 8-án a a leköszönö elnök több ezer támogatója megtámadta a brazil kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét.  A zavargások alatt Bolsonaro Floridába utazott pihenni, miközben az országban kialakult helyzet miatt éles kritika érte.  A brazil legfelsőbb bíróság jóváhagyásával vizsgálatot indítottak Bolsonaróval szemben. A BBC úgy tudja, hogy az amerikai képviselőház demokrata tagjai pedig azt kérték Joe Biden amerikai elnöktől, hogy vonja vissza Bolsonaro vízumát, mondván, hogy az Egyesült Államok nem adhat „menedéket” olyannak, aki „erőszakot szít”.

(Kiemelt képünk: Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfővel tartott televíziós vitán Rio de Janeiróban 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják. MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda)