A bíróság is megerősítette, hogy Traian Basescu volt román elnök a Securitate besúgója volt

2019. szeptember 20., 15:40

Szerző:

A bukaresti ítélőtábla megerősítette, hogy Traian Basescu volt román államelnök, jelenlegi európai parlamenti képviselő együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a hírhedt Securitatéval.  Az ítélőtábla pénteken hirdette ki az elsőfokú ítéletet. Ez meg lehet támadni a legfelsőbb bíróságon, amely a jogerős ítéletet hirdet majd.

Román kormányválság - Az RMDSZ nem szavazza meg a Grindeanu-
Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Az ítélőtábla azt követően hozott ítéletet, hogy a Securitate Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) májusban megállapította, hogy Traian Basescu a Securitate besúgója volt. A romániai eljárások szerint a bíróságtól is kérnie kellett ennek megerősítését. A volt román elnökről a CNSAS újonnan feltárt dokumentumok alapján megállapította, hogy a Securitate már diák korában, 1972-ben beszervezte, amikor elkezdte tanulmányait a haditengerészeti egyetemen.

A politikus Basescu tagadja a vádakat.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.