Bíróság elé áll az Ibiza-videóval megbukott volt osztrák alkancellár

Heinz-Christian Strache néhány ezer euro fejében állami támogatáshoz juttatott egy magánklinikát./

2021. július 6., 10:39

Szerző:

Bíróság elé áll kedden a bukott osztrák alkancellár Bécsben. Heinz-Christian Strache ezúttal vesztegetés vádja miatt felel, egy bécsi magánklinikának ígért állami támogatás miatt. Az Osztrák Szabadságpárt elnökének a karrierébe került az úgynevezett Ibiza-videó, de most nem emiatt ül a vádlottak padján. A Die Presse című osztrák lap kedden élő közvetítésben tudósított a korrupt politikus tárgyalásáról.

Heinz-Christian Strache 2017-ben mondott le, miután hatalmas botrány lett az Ibiza-videóból. Ebből kiderült, hogy sikerült tőrbe csalni az Osztrák Szabadságpárt elnökét és Johann Gudenust, a párt akkori frakcióvezetőjét. Strache és Gudenus azt ígérték egy jachton egy nőnek, aki egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát, hogy állami támogatáshoz juttatják, cserébe médiatámogatásért. A gyanútlan Strache azt mondta a nőnek, hogy olyan médiakörnyezetet akar, mint amilyen Orbán Viktornak van, ezért cserébe állami pénzeket ígért.

A volt alkancellárnak most egy bécsi magánklinikát érintő korrupciós ügy miatt kell bíróság elé állnia. Strache mellett a klinika üzemeltetője, Walter Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt. Strache ugyanis azt ígérte a magánklinika vezetőjének, hogy felveszik a kórházát a magánkórházakat támogató finanszírozási alapok listájára. Miután Strache bevetette politikai befolyását és közbenjárt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni. Cserébe a kórházat vezető Walter Grubmüller tízezer eurót adományozott Strache pártjának, az FPÖ-nek. Ezáltal az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség szerint megvesztegetés valósult meg. Ha bűnösnek találják az egykori alkancellárt, akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

(Kiemelt kép: Heinz-Christian Strache, Ausztria korábbi alkancerárja beszédet tart Bécsben, 2020. január 23-án. Fotó: Klaus Techt / APA/AF)