Muszáj volt elhatárolódnia a fiától Benjamin Netanjahunak

A már számos botrányt okozó ifjabb Netanjahu nemrég úgy nyilatkozott, az apja ellen állást foglaló bírókat ki kellene végezni. A kormányfő kénytelen volt elhatárolódni szavaitól, ugyanakkor szélsőjobbos koalíciós partnerei is sok fejfájást okoznak a veterán izraeli politikusnak.

2022. december 26., 21:17

Szerző:

Szabadkozásra és elhatárolódásra kényszerült Benjamin Netanjahu, Izrael ismét megválasztott miniszterelnöke, miután fia, Jáir dühös és antidemokratikus kirohanásokkal illette az apja korrupciós ügyében érintett ügyészeket és bírókat. Jáir úgy fogalmazott, aki akadályozta apja munkáját mint bíró és jogász, az hazaáruló és akár még ki is lehetne végezni.

A Háárec angol kiadása pedig hétfőn közölte, Benjamin Netanjahu saját fiától is elhatárolódásra kényszerült az ügyben, megerősítve, neki nincsenek ilyen durva szándékai.

A Benjamin Netanjahu vezette új jobboldali-vallásos izraeli kormányt egyébként csütörtökön iktatják hivatalába - jelentette be ugyancsak hétfőn Jarív Levin izraeli házelnök.

A kneszet rendkívüli ülést tart majd az új kormány beiktatása alkalmából.

A ceremónia előtt Netanjahu frakciója még arra készül, hogy elfogadtasson egy sor törvénymódosítást annak érdekében például, hogy a keleti ultraortodoxok Sasz pártját vezető Arije Deri belügyminiszter lehessen korábbi adócsalási ügye ellenére, illetve hogy a Vallásos Cionizmus pártot vezető Becalel Szmotrics a pénzügyminiszteri tisztség mellett a védelmi tárca élén is pozíciót tölthessen be.

Jaír Lapid leköszönő miniszterelnök úgy vélekedett hétfőn, hogy Netanjahu „teljesen őrült” kormányt alakított, amelyet ha nem állítanak meg, akkor „a dolgok még sokkal rosszabbra fordulhatnak”. Netanjahu erre reagálva azzal vádolta meg Lapidot, hogy az hazugságokat terjeszt az új kormányról.

Benjamin Netanjahu múlt csütörtökön az utolsó pillanatban jelentette be Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát. Noha akkor még nem készült el a leendő koalíciós partnereivel megkötött megállapodásokkal, az elnök értesítéséhez nem kellett bemutatni az egyezményeket. A jobboldali Likud párt az ultraortodox askenáziak pártjával és a radikális jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párttal folytatott koalíciós megbeszéléseket, valamint a keleti vallásosok Sasz pártjával és a Vallásos Cionizmus párttal, ez utóbbival már a múlt heti bejelentés idején meg is született a rögzített megállapodás.

(Kiemelt kép: Binjamin Netanjahu. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)