A telepesek pártja ellenőrizheti Ciszjordániát

Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt a Vallásos Cionizmus nevű párttal kötött koalíciós megállapodásban a Becalel Szmotrics vezette, telepeseket képviselő pártnak felügyeletet biztosított a palesztinok felett Ciszjordániában – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

2022. december 2., 06:33

Szerző:

A Likuddal kötött megállapodás szerint a telepeseket képviselő Vallásos Cionizmus minisztert nevez ki a Honvédelmi Minisztériumba, aki nem a honvédelmi miniszternek, hanem a miniszterelnöknek lesz alárendelve, s aki átveszi a polgári közigazgatás hatáskörét, és koordinálja a kormány tevékenységét az 1967-ben elfoglalt területeken. 

Ha az egyezmény szerint Szmotrics fogja irányítani a ciszjordániai polgári közigazgatást, akkor várhatóan elősegíti a telepes építkezéseket, miközben „elfojtja” a palesztinok építési terveit és építkezéseit a C területen, bontási parancsokat adhat ki az illegális épületekre. 

Ez a döntés a ynet szerint próbára teheti az új kormány kapcsolatát a nemzetközi közösséggel, különösen az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval. Washington a közelmúltban jelentősen megkönnyítette a külföldiek beléptetési eljárását Ciszjordániába, s ezeket az új szabályokat nemrég tették közzé. 

A nemzetközi közösség napi szinten együttműködik humanitárius ügyekben az izraeli hatóságokkal Ciszjordániában, különösen az Izrael felelőssége alá tartozó C területeken. 

Az Egyesült Államok a színfalak mögött azon dolgozott, hogy meghiúsítsa Szmotrics kinevezését védelmi miniszterré, de a polgári közigazgatás és az izraeli kormány ciszjordániai koordinátorának ellenőrzésével felelős lesz az amerikaiak és az európaiak számára nagyon érzékeny kérdésekben. 

A palesztin külügyminisztérium közleményében arra figyelmeztetett, hogy a következő izraeli kormány irányvonala, s különösen Szmotrics és Itamar Bengvír „fokozatosan uralkodóvá válik az ország döntéshozó központjaiban, és átveszi az irányítást a palesztinokkal szembeni izraeli politikai magatartás felett”. 

„Az izraeli szélsőjobb megpróbálja ellenőrizni a palesztin polgárokkal kapcsolatos jogköröket, ellenséges politikai tervek, palesztinokkal szembeni rasszizmus és gyarmatosítás egyértelmű jeleként” – vélekedett a palesztin külügyminisztérium. 

A palesztin külügyi tárca közleményében felszólította a nemzetközi közösséget egy olyan harmadik fél kijelölésére, mely elkötelezné magát arra, hogy védelmet nyújtson a palesztin állampolgároknak.

(Kiemelt képünk: Becalel Szmotrics a Vallásos Cionista Párt vezetője beszél a támogatóival tartott gyűlésen a dél-izraeli Szderót városában 2022. október 26-án. Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP)

21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).