A volt izraeli vezérkari főnök egymillió embert vonultatna az utcára Netanjahu kormánya ellen

Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök, a Nemzeti Tábor nevű párt képviselője szerint egymillió embernek kell az utcára vonulni Benjamin Netanjahu készülő új kormánya ellen – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

2022. december 1., 14:47

Szerző:

„Egymillió embert kell az utcára vinni. Köztük leszek” –  mondta Ejzenkot volt vezérkari főnök a lapnak adott interjújában, soha nem látott tiltakozási hullámot szorgalmazva a következő kormány tervbe vett lépései ellen, ha Netanjahu nem mond le a legfelsőbb bíróság alkotmányos normakontrolljának eltörléséről és a vitatott reformok hosszú soráról.

„Elítélem, ahogy Bengvír és hozzá hasonlók kihasználják a helyzetet. Nem szabad olyan állapotot teremteni, melyben a katonák azért nem akarnak harcolni, ahogyan velük a pártok politikai okokból bánnak” – mondta a volt vezérkari főnök.

„Akik bevonják az izraeli hadsereget a politikai közbeszédbe, azok rövid távú érdekeikért hosszú távon gyöngítik a védelmi erőket” – vélekedett. Ejzenkot kifejtette a lapnak, hogy civilként már elmondhatja, amiről egyenruhában hallgatnia kellett, vagyis azt, hogy nem ismétlődhet meg az ország vezetői többségének az Azarija-ügyben mutatott gyávasága: ki kell állniuk a hadsereg mellett.

Vezérkari főnöksége idején az Azarija nevű katona Hebronban szándékosan agyonlőtt egy földön fekvő, sebesült merénylőt, amiért a katonai bíróság börtönbüntetésre ítélte. Több jobboldali politikus kiállt mellette, és Netanjahu akkori miniszterelnök 2017-ben azt szorgalmazta, hogy adjanak neki kegyelmet.

„Aggódom az általam ismert, összetartó és demokratikus Izrael létéért" - mondta Ejzenkot.

(Kiemelt kép: Gadi Ejzenkot az izraeli hadsereg volt vezérkari főnöke 2022. augusztus 14-én. Fotó: JACK GUEZ / AFP)