Biden: Történelmi mérföldkő a fosszilis üzemanyagok kivezetéséről szóló döntés

Történelmi mérföldkőnek nevezte az amerikai elnök szerdán az ENSZ klímacsúcsán a fosszilis üzemanyagok kivezetéséről hozott döntést.

2023. december 14., 07:59

Szerző:

Joe Biden közleménye szerint a COP28-on a világ vezetői újabb mérföldkövet értek el, amikor első alkalommal kötelezettséget vállaltak a fosszilis üzemanyagokról való átállásról. Az elnök méltatta, hogy a vezetők egyezségre jutottak abban, hogy 2030-ig megháromszorozzák a megújuló energiaforrások globális kapacitását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Joe Biden beszédet mond az Ohio állambeli Hasmiltonba, 2022. május 6-án. Fotó: Olivier Doulery, AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.