Fehéroroszország csúnyán becsődölt a szankciók miatt

A nyugati szanckiók miatt az Oroszországgal szorosan együttműködő Fehéroroszország 68,43 millió dollárnyi elmaradt kifizetést halmozott fel, aminek következtében a Világbank azonnali hatállyal „nem teljesítő” státuszba helyezte.

2022. október 21., 11:06

Szerző:

Az Alekszandr Lukasenko vezette Fehéroroszország arról számolt be szerdán, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt nem tudta visszafizetni devizában denominált adósságát – írja a Reuters.

A hírrel kapcsolatban hozzátette, hogy az EU és az USA azért vetette ki a szankciókat Fehéroroszországra, mert ugyan a háborúban nem vesz részt, szorosan együttműködik Oroszországgal, és a Kijev elleni offenzívát is belarusz területről indították. 

A Világbank hétfőn közölte, hogy a fő hitelnyújtó részlege által Fehéroroszországnak nyújtott összes hitelt azonnali hatállyal „nem teljesítő” státuszba helyezte, 68,43 millió dollárnyi elmaradt kifizetésre hivatkozva. Oroszország még júniusban csődölt be, és bár az államcsőd súlyos reputációs veszteség, nem feltétlenül jelenti a fizetőképesség hiányát – az oroszok például tudtak és akartak is volna törleszteni, de a szankciók következtében a nyugati befejtetők bankjai nem fogadhatták be a tranzakciókat, tette hozzá a Portfolio.

(Kiemelt képünk: Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök katonai tisztviselőkkel találkozik Minszkben 2022. október 10-én. Fotó: MAXIM GUCHEK / BELTA / AFP)